USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Польські протестувальники блокують пасажирські автобуси. Оновлено

У Києві наголосили, що такі дії є неприпустимими щодо громадян України
кордон
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Польські протестувальники зупиняють автобуси, які прямують до Польщі та з Польщі. Пасажирів тримають без будь-яких пояснень. Про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

"Наголошуємо, що ці дії є неприпустимими щодо громадян України. Під час війни в Україні пасажирами таких автобусів є жінки з малолітніми дітьми, соціально незахищені верстви населення, військовослужбовці, які повертаються або їдуть на навчання, та транзитні люди. Спроба зробити їх заручниками протесту виглядає недоречною для цивілізованого світу", – зазначив він.

Оновлено. Станом на 17:13 українські прикордонники не фіксують проблем із проїздом пасажирського транспорту безпосередньо через кордон із Польщею, але не виключають, що інколи їхній рух через місця, де перебувають польські протестувальники, на віддалі від кордону, може бути ускладненим. Про це "Українській правді" розповів речник Державної прикордонної служби полковник Андрій Демченко.

"Державна прикордонна служба України не отримувала інформації від польської сторони, що протестувальники на території Польщі обмежують або блокують рух для автобусів. Те, що ми фіксуємо в наших пунктах пропуску: автобуси після оформлення виїжджають в бік Польщі і суміжна сторона їх приймає, а також те, що автобуси прибувають з Польщі в Україну", – каже він.

Проте Демченко не виключив, що проїзд автобусів може ускладнюватись, оскільки протестувальники знаходяться на автошляхах, які ведуть до та від кордону.

Блокування кордону

Польські протестувальники 20 лютого посилили протести на кордоні з Україною. На деяких КПП рух було заблоковано повністю.

Крім того, протестувальники перекрили рух поїздів на ПП "Медика – Шегині" і розсипали зерно, яке вантажний потяг мав доправити до Німеччини транзитом через Польщу.

Міністр сільського господарства та розвитку села Польщі Чеслав Сєкерський звернувся до протестувальників із попередженням про те, що повне блокування кордону може нашкодити самій Польщі.

За словами заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергія Деркача, Польща звернулася до України з проханням скасувати "єЧергу" на трьох пунктах пропуску – "Нижанковичі – Мальховіце", "Угринів – Долгобичив", а також "Рава-Руська – Гребенне".

21 лютого президент Володимир Зеленський доручив уряду до 24 лютого бути на кордоні України і запросив премʼєр-міністра Польщі також приїхати.

Прем'єр-міністр Дональд Туск на зустрічі з фермерами заявив, що не закриватиме кордон з Україною.

Читайте також:
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам
У Польщі відкрили військову базу американського спецназу У Польщі відкрили військову базу американського спецназу
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям