USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Польща слідом за Угорщиною висунула "умови" для переговорів про вступ України до ЄС

Варшава вимагає від Києва вирішити питання про ексгумації
Україна-Польща
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Польща вимагає від України вирішити питання про ексгумацію поляків, якщо Київ хоче вступити до Євросоюзу. Про це заявив заступник міністра закордонних справ Польщі Павел Яблонський в ефірі Radio ZET.

"Я скажу нашу позицію. На мою думку, без розв'язання цього питання (ексгумації, – ред.) – і багато українців це вже теж усвідомлюють – Україні нема чого мріяти про вступ до Європейського Союзу. Тому ми будемо абсолютно наголошувати, що без вирішення цього питання не буде довгострокового примирення з Україною", – заявив Яблонський.

На уточнювальне запитання, чи є ексгумації умовою підтримки Польщею вступу України до ЄС, чиновник відповів ухильно.

"Я не люблю говорити про умови. Я говорю про реальність: якщо ми маємо бути в одному союзі з країною, з якою в нас є значна суперечка, то суперечка має бути вирішена, інакше важко співпрацювати", – додав польський чиновник.

Ексгумація поляків

Нагадаємо, ще 2019 року Зеленський пообіцяв скасувати запроваджену попередньою українською владою заборону на ексгумації та пошуки останків польських жертв на території України.

Як відомо, заборона була введена у відповідь на знесення пам'ятника УПА в Грушовичах на Підкарпатті.

Перші пошукові роботи з ексгумації поляків відновили у Львові в листопаді 2019 року.

Ми писали, що на Тернопільщині на території нині вже неіснуючого села Пужники після чотирьох місяців пошуків польські та українські фахівці знайшли останки поляків, які загинули у 1945 році на території України. Тепер Польща звернулась до України з проханням передати останки.

Умови Угорщини

Сьогодні політичний директор прем'єра Угорщини Балаж Орбан заявив, що Будапешт блокуватиме початок переговорів з Україною про вступ до ЄС, доки не будуть виконані угорські вимоги щодо мови освіти.
Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні