USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Польща призупинила свою участь у договорі про озброєння

Документ передбачає лише призупинення, а не повну денонсацію договору
Польща армія

Польська армія

Джерело: відкриті джерела

У Польщі вирішили поставити на паузу участь країни у Договорі про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ). Виборці на засіданні Комітету національної оборони єдино підтримали ухвалення цього рішення, пише Gazeta.pl.

За відповідне рішення проголосували 37 депутатів. Ці дії були викликані у відповідь на агресивну політику Росії.

"Призупинення застосування договору необхідне з міркувань безпеки, оборони та інтересів Польщі. Країна мала намір розірвати ДЗЗСЄ, але серед союзників по НАТО консенсусу стосовно цього не досягли. Цей крок продиктований серією дій Росії, спрямованих на свідоме руйнування досягнень договору як одного зі стовпів архітектури безпеки в Європі", – сказав заступник міністра закордонних справ Владислав Теофіл Бартошевський.

Документ передбачає лише призупинення, а не повну денонсацію договору.

До речі, участь Росії в Договорі про звичайні збройні сили в Європі була припинена ще у 2007 році.

З 00:00 7 листопада 2023 року за заявою МЗС РФ, "завершилася передбачена ДЗЗСЄ процедура виходу Росії з цього Договору".

Додамо

У Бидгощі, Польща, відбулась перша зустріч проєктної команди із запуску JATEC (NATO – Ukraine Joint Analysis, Training and Education Centre) – першої спільної інституції альянсу та України. 

"Я щаслива вітати перший захід проєктної команди, яка наповнить цю нову платформу робочими механізмами, змістом та спільними заходами. Розглядаємо центр, поряд з механізмами Ради Україна – НАТО як додатковий структурний елемент для нашої інтеграції до альянсу. Тому дуже важливо, щоб JATEC був дієвою інституцією, юридично і практично інтегрованою в більш широку структуру НАТО", – заявила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.

І наголосила, що, оскільки JATEC як багаторічна програма є важливим компонентом Комплексного пакета допомоги НАТО, необхідно забезпечити належну ресурсну підтримку роботи центру для забезпечення реалізації амбітних цілей, що їх перед собою ставлять ініціатори створення проєкту.

Читайте також:
У Польщі відкрили військову базу американського спецназу У Польщі відкрили військову базу американського спецназу
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
Україна суттєво наростила виробництво боєприпасів і наздогнала Росію за виготовленням дронів-камікадзе Україна суттєво наростила виробництво боєприпасів і наздогнала Росію за виготовленням дронів-камікадзе