USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 8 2 2 9 0 (+1260)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

Росія постачатиме зерно в Африку, щоб зміцнити вплив на континенті, – Bloomberg

Загальний обсяг поставок складе 200 тисяч тонн до кінця року
зерно

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Найближчим часом до Африки почнуть надходити російські партії безкоштовного зерна. Це дасть новий поштовх спробам Кремля зміцнити свій вплив на континенті, повідомляє Bloomberg.

Автори зазначають, що російський диктатор Володимир Путін в липні на російсько-африканському саміті в Санкт-Петербурзі пообіцяв безкоштовно відправити зерно шести африканським країнам, які мають міцні зв’язки з Москвою. Цей крок послідував за критикою, що війна Росії в Україні та її вихід з угоди, яка сприяла експорту українського зерна через Чорне море, підвищили світові ціни на продовольство та добрива.

За інформацією видання, загальний обсяг поставок складе 200 тисяч тонн до кінця року. Першими безкоштовне зерно отримають Сомалі та Буркіна-Фасо. Також Зімбабве, Малі, Еритрея та Центральноафриканська Республіка мають отримати від 25 тисяч до 50 тисяч тонн зерна кожна. 

У Bloomberg кажуть, що прагнення Росії зміцнити зв'язки з африканськими країнами шляхом розширення торгівлі та направлення найманців ПВК "Вагнер" для підтримки нестабільних урядів слідує за спробами США та їхніх союзників ізолювати її у відповідь на вторгнення в Україну.

"Проте Африка надалі залишається незначним гравцем, адже обсяг її двосторонньої торгівлі з континентом у 2022 році становив лише 18 млрд доларів, що становить невелику частину від 282 мільярдів доларів Китаю", – додають у видані.

Водночас дослідження, представлені на конференції в Кейптауні, організованій фондом колишнього президента ПАР Табо Мбекі, намагалися розвіяти думку про те, що Москва несе головну відповідальність за зростання цін на продукти харчування.

"Згідно з дослідженням, яке підтримав фонд російського мільярдера Андрія Мельниченка, прямі або непрямі санкції, накладені на Росію та її союзника Білорусь, скоротили світові поставки добрив і аміаку на 40,8 млн тонн до квітня 2023 року", – уточнюють у Bloomberg.

Хоча російські добрива не потрапили під міжнародні санкції, штрафи, накладені на власників компаній, що їх виробляють, а також обмеження з боку банківської та логістичної галузей призвели до падіння експорту минулого року. Згодом вони відновилися, що призвело до зниження цін, йдеться у матеріалі.

"Аналіз впливу Чорноморської зернової угоди показав, що вона допомогла прогодувати близько 95 млн осіб, але не забезпечила безперешкодного надходження добрив із Росії на світові ринки", – зазначається в публікації.

У виданні уточнили, що мільярдер Мельниченко, який має подвійне громадянство Росії та Об’єднаних Арабських Еміратів, потрапив під санкції Європейського Союзу та США після вторгнення в Україну. Наприкінці минулого року відвідав Південну Африку, щоб лобіювати політиків, щоб вони підтримали його прохання до ЄС вирішити проблеми з постачанням добрив.

Раніше ми повідомляли, що Росія домовляється з Китаєм про будівництво підводного тунелю, який з'єднає її з Кримом.

Читайте також:
Путін призначив Шойгу новим секретарем Радбезу РФ, міністром оборони РФ стане Андрій Бєлоусов Путін призначив Шойгу новим секретарем Радбезу РФ, міністром оборони РФ стане Андрій Бєлоусов
В Білорусі розбудовують військову базу, на якій Росія може зберігати ядерну зброю, - ЗМІ В Білорусі розбудовують військову базу, на якій Росія може зберігати ядерну зброю, - ЗМІ
Міністр юстиції пояснив, чому Україна досі не оголосила стан війни Міністр юстиції пояснив, чому Україна досі не оголосила стан війни
Конфіскація російських активів: Малюська назвав три сценарії Конфіскація російських активів: Малюська назвав три сценарії