USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Українець, який отримав паспорт РФ на ТОТ, щоб зберегти життя, є жертвою злочину, – Лубінець

Часто випадки отримання псевдопаспорта країни-агресора є вимушеним кроком
Паспорт РФ
Джерело: відкриті джерела

Українці, які отримали паспорти Росії на тимчасово окупованих територіях (ТОТ), аби зберегти життя, є жертвами злочину. До уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця все частіше надходять звернення від громадян, пов’язані з примусовою паспортизацією, – користуючись вразливим становищем українців, ворог силує мешканців оформляти громадянство РФ, розповів омбудсмен.

За словами Лубінця, примусова паспортизація на тимчасово окупованих територіях України визнається грубим порушенням норм міжнародного права. Також згідно зі статтею 25 Конституції України, кожен має право на зміну громадянства, що виключає можливість визнання результату примусової зміни громадянської належності.

"Це право не може бути скасовано в будь-якому випадку і щодо будь-якої країни. Відтак протиправні дії окупаційних органів щодо примусової автоматичної паспортизації є негуманними й такими, що суперечать принципам поводження з цивільним населенням на тимчасово окупованих територіях", – пояснив уповноважений з прав людини.

І додав, що часто випадки отримання псевдопаспорта країни-агресора є вимушеним кроком, коли йдеться про збереження життя та здоров’я особи або членів родини й використовується для виїзду з тимчасово окупованої території через треті країни.

"Особи, які змушені отримувати паспорт РФ за таких обставин, не можуть вважатися злочинцями, радше – жертвами злочину!" – наголосив Лубінець.

Омбудсмен порадив українцям на окупованих територіях брати паспорт РФ

Українці, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, для збереження власного життя повинні брати російський паспорт. Про це в ефірі національного телемарафону заявив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець. 

Вижити – це найголовніше

Уповноважений з прав людини наголосив, що при цьому українці повинні робити все, щоб у будь-який спосіб виїхати з окупованих територій. Відповідно ті, хто відмовляться від паспорта РФ, стануть просто цивільними заручниками.

"Я б порадив брати російський паспорт, все ж таки для себе прийняти рішення вижити. Це найголовніше. Ми розуміємо, що це відбувається під тиском, фізичним тиском. Тому взяти паспорт, вижити, дочекатись, коли ми звільнимо цю територію. Після цього, зараз напрацьовується відповідний закон, – офіційно відмовитись від цього паспорта і повернутись до нормального життя. Або для себе приймати рішення і виїжджати з цієї території в будь-який спосіб через будь-яку територію інших країн, але просто звідти виїхати. Ми розуміємо, що це зараз питання виживання на цій території", – сказав омбудсмен.

Указ Путіна – не про депортацію

Лубінець зауважив, що указ президента РФ Володимира Путіна точно не направлений на депортацію.

"Цей указ направлений на те, щоб узаконити примусову паспортизацію, яка відбувається на тимчасово окупованій території України. Це перше. І друге – зафіксувати і поставити крапку в цьому процесі. Я думаю, що всі громадяни України, які відмовляться від російського паспорта, їх просто заарештують. І це буде окрема категорія цивільних заручників, яких Російська Федерація буде тримати в полоні, в ув'язненні на своїй території або на тимчасово окупованій території України", – заявив Лубінець.

Раніше ми писали про те, що президент РФ Володимир Путін підписав указ щодо можливої депортації жителів окупованих територій, які відмовилися від громадянства країни-агресорки та "створюють загрозу її національній безпеці".

Указ стосується жителів тимчасово окупованих Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей, які не бажають отримувати російське громадянство. 

Також указ поширюється на жителів цих тимчасово окупованих територій, які виїхали до РФ, але хочуть зберегти своє українське громадянство.

Що кажуть у Мінреінтеграції

Натомість Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій закликає українців на окупованих територіях не брати російські паспорти, не співпрацювати з рашистами, за можливості виїхати й не чекати ЗСУ. Про це заявила очільниця міністерства Ірина Верещук.

"Нещодавно росіяни прийняли свій черговий указ, спрямований на подальше обмеження прав українців на тимчасово окупованих територіях. Вони хочуть, щоб українці або стали росіянами, або виїхали з тимчасово окупованих територій", – йдеться в повідомленні.

Верещук зазначила, що перетворити українців на росіян неможливо. Примусова паспортизація або репресії не допоможуть.

"Але, якщо вони хочуть депортувати з ТОТ українців, які не хочуть брати російські паспорти, то немає проблем. Бо росіяни самі не випускають українців з ТОТ на підконтрольну територію, в порушення міжнародного права та всупереч елементарним гуманітарним міркуванням", – додала чиновниця.

Читайте також:
Багато військових стають залежними від азартних ігор через погані стосунки з близькими та побратимами, – психологиня Багато військових стають залежними від азартних ігор через погані стосунки з близькими та побратимами, – психологиня
Росія на початку літа може піти в наступ, – ЗМІ Росія на початку літа може піти в наступ, – ЗМІ
Посадовець Київської ОВА прикидався капеланом, аби шпигувати для ворога за десантниками ЗСУ Посадовець Київської ОВА прикидався капеланом, аби шпигувати для ворога за десантниками ЗСУ
З початку повномасштабного вторгнення понад 600 компаній переїжджали декілька разів, проте не повернулись у свої регіони З початку повномасштабного вторгнення понад 600 компаній переїжджали декілька разів, проте не повернулись у свої регіони