USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Під час війни українське зерно експортують в ЄС через сумнівні компанії без сплати податків, - розслідування OCCRP

У афері замішані як українські, так і європейські компанії
зерно

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

У перші сім місяців повномасштабного російського вторгнення більша частина українського зерна, що пройшла через прикордонні пункти Румунії, експортували сумнівні українські компанії, які звинувачуються в несплаті податків та інших злочинах. Про це йдеться у спільному розслідуванні OCCRP та RISE Project.

У розслідуванні йдеться, що понад триста фірм, що з вересня минулого року знаходяться під слідством в Україні, винні у тому, що до українського бюджету не надійшло щонайменше 140 мільйонів доларів.

В рамках розслідування прокуратурою України вилучено десятки тисяч тонн зерна. Декілька високопосадовців, у тому числі співробітники митниці, які працювали в портах на Одещині, звинувачуються у зловживанні службовими повноваженнями для організації схеми ухилення від сплати податків.

Новини за темою: Польща може скасувати обмеження на імпорт зерна з України вже у вересні

За перші сім місяців війни "сірі" компанії відправили щонайменше 1,7 мільйона тонн зерна вартістю 495 мільйонів доларів компаніям у Румунії, Угорщині та Чехії. Офіційно Україна за цей же час експортувала до Румунії приблизно вдвічі більше зерна (на суму близько мільярда доларів).

Один із головних "чорних" експортерів українського зерна — фірма "Талстактив"

Щоб дізнатися, хто і в яких обсягах імпортує "чорне" українське зерно, журналісти зіставили митні документи та список підозрюваних у порушеннях українських компаній, назви кількох румунських, чеських та угорських фірм-імпортерів, а також офшорних підприємств з числа імпортерів.

Найактивніший український експортер зі списку — фірма "Талстактив", яка, за даними прокуратури, "легалізувала дохід, отриманий злочинним шляхом", не сплатила прибуткового податку і не повернула прибутку в іноземній валюті.

Компанію започаткували в лютому 2021-го — за рік до початку повномасштабного російського вторгнення.

Новини за темою: Урожай зернових в Україні цьогоріч очікують на 5–7% меншим, ніж торік, – Висоцький

Цього року, будучи під слідством, "Талстактив" змінила адресу та перейменувалася на Technotrade Supply.

За короткий час існування компанії її власники змінювалися тричі. Згідно з митними документами, у 2021 та 2022 роках фірма експортувала зерна більш ніж на 150 мільйонів доларів двом угорським компаніям, які суд країни наказав ліквідувати за неподання фінансової звітності та зазначення неправдивих контактних даних.

Угорські імпортери The Mark Global та Borko Trade

Суд також заборонив цим ключовим угорським імпортерам – The Mark Global та Borko Trade – продовжувати діяльність. The Mark Global це не зупинило. З 2021 до 2022 року компанія імпортувала 283 партії зерна загальною вартістю 157 мільйонів доларів.

Згідно з документами слідства, лише на постачаннях Borko Trade, яка з 2020 до 2022 року імпортувала зерна на 336 мільйонів доларів, Україна втратила приблизно 20 мільйонів доларів у вигляді податків.

Угорська влада не змогла встановити, хто насправді стояв за компанією. За даними податкового та митного управління Угорщини, контактні дані правонаступника та платника податків Borko Trade недоступні, а листи, надіслані на адресу фірми, повернулися через неправильний поштовий індекс.

Румунські "дочки" ще двох великих міжнародних трейдерів – Viterra (раніше Glencore Agriculture) та Ameropa Holding – також імпортували зерно через сумнівні українські фірми.

Три "дочки" Viterra імпортували українське зерно на 9,3 мільйона доларів. 2022 року Viterra Rotterdam імпортувала через "Талстактив" — один із головних фігурантів українського розслідування — соєві боби та олію на 3,5 мільйона доларів.

Новини за темою: В Одесі чиновники вимагали хабарі в експортерів українського зерна

За той же період українські фірми відправили Viterra Romania зерно та насіння соняшнику на 4,4 мільйона доларів.

Viterra Hungary імпортувала насіння соняшнику на 1,4 мільйона доларів через іншу українську компанію, яка зараз перебуває під слідством.

Згідно з митними документами, що потрапили до журналістів, з липня по вересень 2022 року Bunge Romania імпортувала зерно на 5,6 мільйона доларів через сумнівні українські компанії, включаючи "Грінпрайм".

Близько 1,5 мільйона доларів припадає на частку "Претсету" — компанію, якій українська влада анулювала сертифікат платника ПДВ.

Румунська "дочка" Ameropa Holding імпортувала зерно на 1,7 мільйона доларів через фірми, які звинувачуються у різних порушеннях. У компанії не відповіли на прохання про коментар.

Румунська фірма Damalio також активно співпрацює з українськими експортерами зерна.

З червня по вересень 2022 року Damalio імпортувала 971 партію українського зерна на суму 3,4 мільйона доларів. З них 785 партій (обсягом 19 556 тонн та вартістю 2,8 мільйона доларів) надійшли від компаній, які перебувають під слідством.

Найбільший постачальник Damalio — заснована в січні 2022 року компанія "Поділля-Агросервіс", яка перебуває під слідством у рамках іншої справи (за підозрою у порушенні митних законів у спробі приховати походження насіння соняшника).

Новини за темою: Посівні площі в Україні скоротилися на 25–30%, рівень українського експорту суттєво падатиме, – експерт

Тільки за серпень та вересень 2022 року "Поділля-Агросервіс" експортувала 692 партії зерна на суму близько чотирьох мільйонів доларів.

Найдешевшим постачальником Damalio була "Райкомія". У липні 2022 року Damalio імпортувала через українську компанію кукурудзу по 0,07 долара за кілограм, вп'ятеро дешевшу за ринкову вартість. У фірми "Райкомія" правоохоронці в рамках розслідування у справі про несплату податків конфіскувала близько 65 тисяч тонн пшениці та кукурудзи в Одеській області.

Пізніше суд наказав повернути зерно. 

Власники The Mark Global та Borko Trade - пацієнти психлікарні

Поки журналісти шукали, хто стоїть за The Mark Global, Borko та ще двома афілійованими фірмами, вони вийшли на кількох молодих людей — серед них висхідна зірка TikTok, які значаться колишніми чи чинними акціонерами чи директорами цих підприємств — ймовірно, це підставні особи.

Один із них розповів, що до нього та ще кількох людей звернулися з проханням вписати їхні імена до документів, коли вони лікувалися у психіатричній лікарні.

Розслідувачі вийшли на них через литовця на ім'я Сергій Колобовас, керівника The Mark Global на момент ліквідації компанії. На батьківщині за ним не значиться майно чи бізнеси.

Він також був гендиректором угорського імпортера Supstan, який у 2020 та 2021 роках купив українську соняшникову олію на 61,8 мільйона доларів; 2022 року влада наказала ліквідувати компанію.

Судячи з документів, до Колобоваса — на момент здійснення цих транзакцій — фірмою володів 27-річний чех Ондрей Стана, який викладає відео про особистісний розвиток у TikTok.

Стана розповів журналістам, що коли кілька років тому лікувався від біполярного розладу в чеському місті Брно, людина на ім'я Альберт запропонувала йому та ще кільком пацієнтам "приєднатися" до компаній.

"Він пообіцяв 400 євро на місяць, які я за два роки отримав у найкращому разі разів сім, – розповів він. — Я швидко зрозумів, що зробив помилку, але не знав, що робити. Я попросив їх усунути моє ім'я з документів".

Новини за темою: Кабмін скасував обмеження на експорт м'ясних продуктів, яєць та зернових з України

За електронними адресами, які вказані для The Mark Global в угорському корпоративному реєстрі, ймовірно, стоїть українець на ім'я Альберт Янішевський, якому було лише 23 роки на момент заснування компаній у 2019 році.

Гендиректором The Mark Global був 33-річний громадянин Словаччини Матей Бартік.

За словами Стани, він теж лікувався в психіатричній лікарні і погодився співпрацювати з Янішевським. Бартік сказав журналістам, що не був пов'язаний із The Mark Global, а потім перестав відповідати на запитання.

Розслідувачі виявили, що Бартік може бути причетний до передбачуваної злочинної діяльності в Україні. У різний час він був керуючим директором та акціонером чеської комп'ютерної та технічної компанії, якою раніше володів українець Віктор Головчук.

З 2019 року фірми Головчука перебувають під слідством за підозрою у кількох епізодах відмивання грошей — в одному, можливо, причетні керівники українського Нацбанку. В іншому, за даними прокуратури, компанія Головчука відмивала кошти незаконного походження. 

Новини за темою: Польська прокуратура розслідує махінації з українським зерном: Що відомо

За словами Стани, ще одним пацієнтом психіатричної клініки, якого попросили вписати ім'я до документів компанії, був Лукаш Нераділек. Його ім'я значиться у документах двох компаній – покупців українського зерна: словацької Resale Consult та румунської GD Delivery Consult.

З 2019 до 2021 року Resale Consult імпортувала з Миколаївської області зерно на 43 мільйони доларів, а GD Delivery Consult у 2019 році купила соєві боби на два мільйони доларів.

П'ять компаній — The Mark Global, Borko, Resale Consult, GD Delivery Consult та Supstan — придбали зерна та олії з України на суму понад 600 мільйонів доларів у період з 2019 по 2022 роки.

Серед основних покупців "чорного" зерна - міжнародний гігант COFCO

Журналісти з'ясували, що серед компаній, що імпортували зерно через українські фірми, що потрапили під слідство, була COFCO International Romania — "дочка" сільськогосподарського гіганта COFCO International.

Румунська "дочка" COFCO імпортувала у травні 2022 року насіння соняшнику на 2,3 мільйона доларів через "Талстактив" по 0,40 долара за кілограм (на міжнародних ринках вартість становила 0,67 долара за кілограм).

Загалом COFCO International Romania імпортувала зерно на суму понад 145 мільйонів доларів за сім місяців (з лютого по вересень минулого року).

Із них близько 145,5 млн тонн зерна майже на 37 мільйонів доларів надійшло через українські компанії під слідством.

"Привіт" з Одеси

Найбільший постачальник COFCO International Romania, який експортував їй зерно на понад 12 мільйонів доларів, — одеська компанія "Грінпрайм".

Вартість як мінімум кількох партій, за даними розлідувачів, була значно нижчою за середню: у серпні та вересні 2022 року "Грінпрайм" відправила COFCO International Romania ріпак за 0,38 долара за кілограм (ринкова вартість становила 0,64 долара).

Заснована у травні 2021 року "Грінпрайм" також працювала з румунською фірмою Hercules, яку контролює син Георге Буні Станку — екс-глави жудеця Бреїла. Буню Станку засудили до трьох років ув'язнення за зловживання повноваженнями та причетність до неправомірного фінансування політичної кампанії.

"Грінпрайм" експортувала зерно Bunge Romania - "дочці" американського сільськогосподарського гіганта.

Читайте також:
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу
Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років
Щодо заступника МОН Винницького проведуть службове розслідування: Знайшли порушення, пов’язане з корупцією Щодо заступника МОН Винницького проведуть службове розслідування: Знайшли порушення, пов’язане з корупцією