USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Перші цивільні судна пройшли тимчасовим коридором і вже підходять до українського порту

Судна йдуть до порту Чорноморськ, вони доставлять близько 20 тисяч тонн пшениці до країн, які цього потребують
Зерно
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Перші цивільні судна скористалися тимчасовим коридором у Чорному морі. Судна вже йдуть до Чорноморська, повідомляє міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков у Facebook.

За словами міністра, після використання тимчасового коридору для виходу заблокованих суден із портів Одеси, Чорноморська та "Південного" два балкери Resilient Africa і Aroyat підтвердили готовність скористатися маршрутом.

Судна йдуть до порту Чорноморськ, вони доставлять близько 20 тисяч тонн пшениці для країн Африки та Азії. За словами Кубракова, балкери йдуть під прапором Палау, їхні екіпажі складаються з громадян Туреччини, Азербайджану, Єгипту та України.

Міністр додав, що раніше тимчасовий коридор використовували для евакуації суден, які перебували в українських портах із моменту повномасштабного вторгнення РФ. З 15 серпня тимчасовим коридором скористалося 5 суден: контейнеровоз Joseph Schulte, балкери Primus, Anna-Theresa, Ocean Courtesy і Puma.

Нагадаємо, ми писали, що з порту Одеси 16 серпня вперше з моменту припинення дії "зернової угоди" вийшло судно.

На борту контейнеровоза – понад 30 тис. тонн вантажу (2114 контейнерів), зокрема з продовольством.

Згідно з навігаційним дорученням ВМС ЗСУ №6 тимчасові маршрути руху цивільних суден до/з чорноморських морських портів України почали діяти з 8 серпня 2023 року.

Як відомо, Росія заявила про те, що продовжувати термін дії "зернової угоди", строк якої сплив 17 липня, не буде. За словами прессекретаря президента РФ Дмитра Пєскова, сторони не виконали вимог Москви. За словами прессекретаря президента РФ Дмитра Пєскова, сторони не виконали вимог Москви.

Водночас Росія не повідомила, чи буде вона поважати судноплавний коридор, а судноплавні та страхові джерела висловили занепокоєння з приводу безпеки.

Читайте також:
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот
Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен