USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

З порту Одеси вперше після припинення "зернової угоди" вийшло судно

Останній раз судно виходило з одеського порту 16 липня
Контейнеровоз JOSEPH SCHULTE_1

Контейнеровоз JOSEPH SCHULTE

Джерело: Facebook/Олександр Кубраков

З порту Одеси 16 серпня, вперше з моменту припинення дії "зернової угоди", вийшло судно. Про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Деталі

Це контейнеровоз Joseph Schulte під прапором Гонконгу. Він вийшов з порту "Одеса" та рухається встановленим для цивільних суден тимчасовим коридором до/з чорноморських морських портів України.

Контейнеровоз знаходився в порту "Одеса" з 23 лютого 2022 року. Станом на зараз він вже вийшов за Воронцовський маяк і тримає курс на Босфор.

На борту – понад 30 тис. тонн вантажу (2114 контейнерів), зокрема з продовольством.

Контейнеровоз JOSEPH SCHULTE

Джерело: Facebook/Олександр Кубраков

"Коридор першочергово буде використовуватися для евакуації суден, які перебували в українських портах "Чорноморськ", "Одеса" та "Південний" на момент повномасштабного вторгнення РФ", – розповів Кубраков.

Згідно з навігаційним дорученням ВМС ЗСУ №6 тимчасові маршрути руху цивільних суден до/з чорноморських морських портів України почали діяти з 8 серпня 2023 року.

Україна запропонувала цей маршрут у своєму зверненні до Міжнародної морської організації (IMO). Рада ІМО визнає міжнародне право України на вільне торговельне судноплавство і закликає Росію припинити будь-які погрози та дотримуватися міжнародних конвенцій.

Останній раз судно виходило в рамках "зернової угоди" 16 липня з порту "Одеса".

Нагадаємо, угоду про безпечне вивезення зерна через Чорне море Україна підписала з Туреччиною та ООН у липні 2022 року. Дзеркальну угоду з Організацією Об'єднаних Націй і Туреччиною підписала Росія. Між собою Україна та РФ не підписували домовленостей.

Пізніше Росія заявила про те, що продовжувати термін дії "зернової угоди", строк якої сплив 17 липня, не буде. За словами прессекретаря президента РФ Дмитра Пєскова, сторони не виконали вимог Москви.

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму