USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Перша атака морських дронів у Криму не вдалася, бо Ілон Маск вимкнув зв'язок, – ЗМІ

Перша спроба атакувати ворожі цілі у Севастополі відбулася в ніч із 16 на 17 вересня 2022 року
Ілон Маск
Ілон Маск
Джерело: відкриті джерела

У вересні 2022 року Україна вперше спробувала застосувати морські дрони проти російських суден в Севастопольській бухті. Однак за 70 кілометрів від цілі зник зв'язок із "Старлінками" мільярдера Ілона Маска. Вмовити Маска ввімкнути зв'язок не вдалося, тому Україна модифікувала безпілотники. Про це йдеться у матеріалі "Української правди".  

Автори зазначають, що за просуванням цих бортів у захищеному бункері стежили голова Служби безпеки України Василь Малюк і командувач Військово-морських сил віцеадмірал Олексій Неїжпапа, віцепрем'єр Михайло Федоров та ідеолог всієї програми надводних дронів бригадний генерал військової контррозвідки СБУ з позивним "Хантер".

Сподіваючись уразити російські ракетоносії, члени команди розробників вели українські дрони в саме серце Чорноморського флоту Російської Федерації – в Севастопольську бухту. 

"Це були перші зразки взагалі такого озброєння. Частина з них втопилися в морі або самопідірвались. Настільки тоді була ще недосконала конструкція", – цитують у виданні генерала з позивним "Хантер".

Але п'ять бортів, кожен із яких ніс по 108 кілограмів тротилу, таки пробилися через хвилі й наближалися до Севастополя.

"70 кілометрів нам залишалось до фрегата "Адмірал Макаров". Всі в напруженні, що от ми його атакуємо. І тут – нам вирубають зв'язок. Ілон Маск виключив "Старлінки", через які ми керували дронами", – розповів один із учасників тієї першої операції.

Бажана ціль була за годину-півтори ходи, але місія опинилась на межі провалу через рішення американського мільярдера, додають у виданні.

"Федоров намагався його переконати, але Маск не слухав. Наші теж через свої канали намагались вирішити ситуацію, але американці кажуть, що це, мовляв, приватна компанія, ми не можемо на них тиснути", – згадує один із присутніх тоді в бункері.

Команда спробувала повернути дрони назад на базу, проте допливли тільки два борти. "Адмірал Макаров" залишився цілим стояти в Севастополі. Проте тільки на деякий час.

"Навіть ті два борти, які повернулися, дали неоціненну інформацію. По зв'язку, по навігації, по корпусу і так далі", – розповів один із розробників.

За його словами, в СБУ та ВМС працювала ціла військова лабораторія, яка все вивчила, врахувала і уже через місяць, у жовтні, вдалося вдарити по російських цілях у бухтах Севастополя.

Команда зрозуміла, що дрон мусить мати кілька різних каналів зв'язку, щоб уникнути таких неприємностей у майбутньому. На найновіших модифікаціях дронів зараз стоїть три системи взаємодублюючого зв'язку, додають у виданні.

Нагадаємо, що наприкінці вересня минулого року начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов заявив, що відтоді як мережу супутникового зв'язку Starlink увімкнули над Кримом, "проблем не було".

Начальник ГУР підтвердив, що раніше Маск вимкнув свої продукти та послуги над окупованим Кримом. Проте, зазначив посадовець, є й інша сторона цієї правди, оскільки "всі це знали". За його словами, в епізоді з атакою на Севастополь дійсно було відключення покриття Криму, але воно сталося не в той конкретний момент і тривало місяць.

Раніше ми повідомляли, що Американський мільярдер і винахідник Ілон Маск таємно звелів своїм інженерам вимкнути мережу супутникового зв'язку Starlink біля узбережжя Криму минулого року, щоб перешкодити українській атаці на російський військово-морський флот. Про це йдеться в одному з уривків нової біографії багатія.

Згодом очільник SpaceX прокоментував скандал, який виник через його відмову підтримати у 2022 році військову операцію ЗСУ проти Чорноморського флоту Росії в окупованому Криму.

За його словами, система Starlink у цьому районі й так не була доступна. При цьому він визнав, що отримав від України екстрений запит активувати зв'язок по всьому шляху до Севастополя, але відповів відмовою.

Читайте також:
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму
Кримський міст буде знищений у першій половині 2024 року, – джерело Кримський міст буде знищений у першій половині 2024 року, – джерело
ChatGPT став доступний без реєстрації, в той час як Маск допускає, що ШІ знищить людство ChatGPT став доступний без реєстрації, в той час як Маск допускає, що ШІ знищить людство
Два кораблі, центр зв'язку та інфраструктура ЧФ РФ: ЗСУ завдали нового удару по Криму. Фото, відео Два кораблі, центр зв'язку та інфраструктура ЧФ РФ: ЗСУ завдали нового удару по Криму. Фото, відео