USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Байден призначив спецпредставника США з економічного відновлення України: Ним стала Пенні Пріцкер

Пріцкер має допомогти українському уряду втілити необхідні реформи для зміцнення економіки
Пріцкер
Пенні Пріцкер
Джерело: відкриті джерела

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден призначив колишню міністерку торгівлі Пенні Пріцкер спеціальною представницею з питань економічного відновлення України. Про це ідеться в офіційній заяві президента США, оприлюдненій на сайті Білого дому.

"Спеціальна представниця Пріцкер принесе десятиліття досвіду та знань на цю посаду. Працюючи в тісній співпраці з українським урядом, нашими союзниками та партнерами, міжнародними фінансовими установами та приватним сектором, вона керуватиме зусиллями Сполучених Штатів, щоб допомогти відновити українську економіку. Це включає мобілізацію державних і приватних інвестицій, формування пріоритетів донорів і роботу з відкриття експортних ринків і підприємств, закритих внаслідок жорстоких нападів і руйнувань Росії", – наголошується у заяві.

Зазначається, що Пріцкер працюватиме з іншими міжнародними партнерами України, в тому числі через платформу G7, щоб забезпечити взаємодоповнюваність та взаємопідсилення міжнародних зусиль, а також буде заохочувати міжнародних партнерів продовжувати збільшувати свою підтримку для нагальних потреб України у відновленні економіки. 

"Пріцкер має допомогти українському уряду втілити необхідні реформи для зміцнення економіки. Вона співпрацюватиме з Україною, щоб забезпечити допомогу тоді, коли буде розпочато саме процес відбудови України, аби Україна стала сильнішою", – йдеться у заяві.

Що пишуть про призначення у пресі?

Як попередньо зазначали у виданні The New York Times, нова посада свідчить про те, що адміністрація Байдена занепокоєна довгостроковим економічним виживанням України, попри триваючу війну з Росією.

Пріцкер працюватиме з Держдепартаменту, підпорядковуючись держсекретарю Ентоні Блінкену, повідомляли у виданні. Також уточнювалося, що найближчими тижнями вона планує відвідати Україну, щоб оцінити стан економіки та зустрітися з політичними й діловими лідерами.

"У своїй заяві Блінкен додав, що пані Пріцкер відіграватиме центральну роль у зусиллях, спрямованих на те, щоб "Україна не лише вижила, але й процвітала, стоячи сама по собі". Він сказав, що метою є перетворити країну на "процвітаючу, безпечну європейську демократію"", – йдеться у матеріалі.

Що відомо про Пенні Пріцкер?

За даними The New York Times, Пенні Пріцкер походить із чиказької родини, відомої своєю бізнес-імперією та давнім впливом у Демократичній партії. Її брат, Дж. Б. Пріцкер, є губернатором Іллінойсу від Демократичної партії. Їхній батько Дональд був співзасновником готельної компанії Hyatt.

Пріцкер започаткувала кілька власних бізнес-підприємств, і будучи міністеркою торгівлі президента Барака Обами з 2013-го по 2017 рік, вона була відома своїми тісними стосунками з бізнес-лідерами Сполучених Штатів. Вона також є членом правління Microsoft і колишнім головою Фонду Карнегі за міжнародний мир.

"Вона відіграла важливу роль у підйомі пана Обами в Іллінойсі та національній політиці, використовуючи свої контакти, щоб допомогти зібрати сотні мільйонів доларів для його кампаній. У січні 2020 року, підтримуючи кандидатуру Байдена в президенти, вона зазначила, що знала його понад 20 років", – повідомляють у виданні.

Свого часу Пріцкер казала, що як міністерка торгівлі вона "працювала з українським урядом, щоб просувати прогрес у реформах, залучати інтерес приватного сектора та координувати роботу з урядами-партнерами".

Вона додала, що її інтерес до України мав особистий вимір: сім’я пані Пріцкер втекла від переслідувань у царській Росії на території сучасної України наприкінці 1800-х років, і вона відчуває зв’язок із цією країною, йдеться у матеріалі.

Будучи міністеркою торгівлі, Пріцкер кілька разів відвідувала Київ, у тому числі для оголошення гарантії кредиту США на 1 мільярд доларів для уряду України. Рік тому вона побувала в селі, де жили її предки.

Також зазначається, що Пріцкер була серед сотень американців, багато з яких мають зв’язки з Вашингтоном, яких Кремль включив у санкційний список у травні, заборонивши їм в’їзд до Росії.

Раніше ми писали, що Байден найближчим часом схвалить постачання ATACMS Україні. Передати Києву ракети Білому дому рекомендували Державний департамент і Міністерство оборони США.

Читайте також:
Між Байденом і Трампом відбудуться два раунди дебатів Між Байденом і Трампом відбудуться два раунди дебатів
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg