USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Росія вперше вдарила по Україні тритонною авіабомбою ФАБ-3000

Окупанти хизуються своєю бомбою, яка, за попередніми даними, влучила в лікарню
Липці
Удар по Липцях Харківської області
Джерело: скріншот

Окупанти у своїх пабліках хизуються відео застосування тритонної бомби ФАБ-3000 М-54 з керованим модулем планування та корекції. Це – удар по Липцях Харківської області. Загарбники стверджують, що це перше в історії людства бойове застосування бомби такого калібру з УМПК.

Експерт BILD з аналізу відкритих даних Юліан Репке заявив, що ця бомба влучила в будівлю "Нової Пошти".

"Важка бомба масою три тонни (бойова частина 1,2 тонни) впала за 15 метрів від будівлі, але все одно завдала їй серйозної шкоди", – написав він.

Натомість речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Назар Волошин у коментарі "Суспільному" заявив, що Росія вдарила по лікарні в Липцях і уточнив, що тип боєприпасу встановлюється. Це ж саме виданню сказав і начальник поліції Харківщини Володимир Тимошко, додавши, що РФ на фоні цього удару розганяє ІПСО.

"У цьому районі дуже активно застосовується армією РФ артилерія, міномети, тому під'їхати фахівцям і оглянути (місце влучання, – ред.) майже неможливо. Підтвердити, чи реально це тритонна бомба, чи ні, наші спеціалісти зараз не можуть, а такий висновок можуть зробити лише спеціалісти. Безумовно, ми вживаємо заходів для того, щоб щойно там буде невеличкий проміжок часу, коли ми зможемо проїхати, ми це зробимо", – сказав Тимошко.

Росіяни вже заявляли про виготовлення ФАБ-3000

У березні цьогоріч Міністерство оборони РФ повідомило, що в Нижегородській області з початку року масово виготовляють тритонні авіаційні бомби ФАБ-3000. Зазначали, що використовувати такі бомби міг лише російський далекий стратегічний бомбардувальник-ракетоносець Ту-22М3, проте він не вміє використовувати бомби з модулем планування і корекції.

Варто нагадати, що російські авіабомби з універсальним модулем планування і корекції (УПМК), якими окупанти обстрілюють Харків та інші прикордонні регіони, на 71% складаються з американських і китайських елементів.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом