USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Олександра Шовковського офіційно призначили на посаду головного тренера ФК "Динамо" (Київ)

Здобувши чотири перемоги з командою, Шовковський позбувся приставки в.о.
Шовковський
Олександр Шовковський
Джерело: відкриті джерела

Легендарний ексворотар збірної України Олександр Шовковський став повноцінним головним тренером ФК "Динамо" (Київ). Про це повідомили в пресслужбі футбольного клубу.

"Про всі подробиці розповімо згодом", – зазначили у ФК.

Нагадаємо, що Олександр Шовковський став виконувачем обов'язки головного тренера "біло-синіх" після поразки від "Шахтаря" (0:1) у 13-му турі, після чого біля керма команди виграв чотири матчі поспіль у чемпіонаті України.

Разом з тим тренер прокоментував "UA-Футбол" перемогу своєї команди у матчі 17-го туру УПЛ над "Оболонню". 

"Я подякував хлопцям за той відрізок часу, який провів з ними відколи почав працювати як в.о. головного тренера. Побажав їм плідно провести період відпустки, здоров'я побажав рідним, близьким, коханим, аби якнайшвидше у нашу країну прийшов мир і ми закінчили цю війну нашою перемогою. І закцентував на тих моментах, які допомогли нам в останніх чотирьох матчах отримати чотири перемоги. Це бажання, розуміння, відповідальне ставлення як до тренувального процесу, так і до себе. А також мотивація, з якою ми виходили на поле не тільки у матчах, а й у тренувальному процесі", – заявив Шовковський.

При цьому додав, що команда майже місяць буде у відпустці, а стосовно підсилення, то мають "напрацювання, однак рано про це говорити".

"До нас долучається Сергій Федоров, який працюватиме з U-19. Важливо також розуміти гру, розуміти, де є у нас перевага і як її використовувати. Але за короткий проміжок часу важко зробити якісь вагомі зміни у команді. Мені треба було більше підготувати гравців психологічно, аби вони вийшли з емоційної кризи", – додав ексфутболіст.

Що відомо про Шовковського?

Олександр Шовковський (народився 2 січня 1975 року, Київ, – ред.) – український футбольний тренер, колишній футболіст, воротар. Майже всю ігрову кар'єру провів у клубі "Динамо" (Київ).

Посідає сьоме місце серед футболістів, які провели найбільше матчів за національну збірну України. Один із чотирьох воротарів за всю історію футболу, які зіграли 100 та більше матчів у Лізі чемпіонів УЄФА. Один із шести футболістів, які зіграли у Лізі Європи у віці понад 40 років.

Новини за темою: Збірна України дізналася, з ким зіграє на чемпіонаті Європи, якщо туди потрапить

Загалом у єврокубках зіграв 144 матчів, у 44-х з яких відстояв "на нуль". Перший (до 6 грудня 2022 року – єдиний, – ред.) воротар, який на чемпіонатах світу з футболу не пропустив жодного м'яча в серії післяматчевих пенальті (ЧС-2006, – ред.). Нині – головний тренер "Динамо" (Київ).

Після завершення кар'єри

21 квітня 2017 року на телеканалі "2+2" відбулась прем'єра фільму про Олександра Шовковського – "Завжди перший". Зараз працює в тренерському штабі національної збірної. Разом з Андрієм Шевченком вивели команду в фінальну стадію Євро-2020 з першого місця в групі з такими складними суперниками, як Сербія та Португалія.

У вересні 2020 року отримав PRO-диплом УЄФА. Однак Олександр Шовковський не обмежився тільки спортивною кар'єрою. Як повідомляє українська преса, в жовтні 2020 року відомий голкіпер балотувався в депутати міської ради Києва від політичної партії "УДАР". Також з 2020 року Шовковський є спортивним експертом компанії Parimatch.

У 2017 році Олександр презентував українцям та світу свій ювелірний бренд під назвою SaSHo&M.

Тренерська кар'єра

4 вересня 2018 року Шовковський став помічником головного тренера збірної України Андрія Шевченка.

Через те, що троє основних воротарів збірної (Андрій Пятов, Андрій Лунін і Юрій Паньків, – ред.) мали позитивний тест на COVID-19, 7 жовтня 2020 року в 45-річному віці потрапив у відбір на товариський матч проти збірної Франції, хоча кар'єру закінчив у 2016 році. З усім тим на поле Шовковський не вийшов, залишаючись дублером дебютанта Георгія Бущана.

Новини за темою: Глядачів можуть допустити на трибуни спортивних змагань: В Україні розробляють механізм

У серпні 2021 року, коли Олександр Петраков став в.о. головного тренера національної збірної, Шовковський став єдиним тренером зі штабу Шевченка, який залишився працювати у збірній.

22 квітня 2023 року на пресконференції головний тренер київського "Динамо" Мірча Луческу офіційно повідомив, що лягає на операцію, під час проведення якої обов'язки головного тренера київського клубу буде виконувати Олександр Шовковський.

Після відставки Луческу в листопаді 2023 року виконував обов'язки головного тренера. Здобувши чотири перемоги з командою, позбувся приставки в.о. та з 11 грудня обіймає посаду головного тренера.

Читайте також:
У Києві можуть продовжити відключення світла до ранку 17 травня: Дефіцит в енергосистемі – значний У Києві можуть продовжити відключення світла до ранку 17 травня: Дефіцит в енергосистемі – значний
На реконструкцію парку На реконструкцію парку "Наталка" в Києві виділили 20 млн гривень
Нині до київського ТЦК доставили понад дві тисячі ухилянтів Нині до київського ТЦК доставили понад дві тисячі ухилянтів
Вперше в Україні запустили Вперше в Україні запустили "Портал Захисників та Захисниць"