USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Очільник Гостомельської СВА проводив махінації з відбудовою міста: Зеленський вже звільнив його

За інформацією правоохоронців, посадовці адміністрації могли привласнити 5 мільйонів гривень на публічних закупівлях робіт по відбудові Гостомеля
Очільник Гостомельської СВА
Очільник Гостомельської селищної військової адміністрації Сергій Борисюк
Джерело: Bihus.Info

В Гостомелі, що на Київщині, очільник селищної військової адміністрації (СВА) Сергій Борисюк підозрюється у розкраданні коштів, виділених на відбудову громади. За інформацією правоохоронців, посадовці адміністрації могли привласнити 5 мільйонів гривень. Президент Зеленський відреагував на скандал та вже звільнив главу Гостомельщини.

Історія з розкраданням коштів

Видання Bihus.Info опублікувало розслідування, у якому розповіло про те, що гроші за роботи з відновлення Гостомеля виконують фейкові ФОПи і компанії.

"У Гостомелі створили схему заробітку на відбудові громади. Місцева військова адміністрація дала підряди підставним особам, серед яких мешканець так званої "ДНР", священник і пенсіонерка. Гроші на відбудову міста за документами активно витрачаються. В реальності ж частина жителів сама відбудовує свої домівки, а хтось продовжує жити у тимчасових вагонах", – розповіли у виданні.

Що цікаво: підряди ці підставні особи отримували не на конкурсній основі, а чиновники підписували з ними прямі договори. 

У Гостомельській селищній військовій адміністрації пояснили свої дії наслідками повномасштабної війни та необхідністю проводити закупівлі швидко. А також заявили, що перевірка підрядників не є частиною їхніх обов'язків.

Згодом журналісти помітили, що одразу після їхнього спілкування із заступником Борисюка, інформація про всі бюджетні проплати Гостомельської СВА зникла зі спеціалізованого держпорталу. Втім, згодом інформація про транзакції Гостомельської селищної військової адміністрації була знову опублікована у реєстрі. У Державній установі "Відкриті публічні фінанси" пояснили це виправленням технічної помилки. А те, що інформація зникла після запису інтерв'ю, де йшлося в тому числі про цей реєстр, простим збігом.

Що говорять правоохоронці

Розкраданням коштів, призначених на відбудову Гостомельщини, зацікавились і у Бюро економічної безпеки. 

Там встановили, що службові особи Гостомельської селищної військової адміністрації у період 2022–2023 років уклали низку договорів на проведення робіт з усунення аварій в житловому фонді, які виникли внаслідок бойових дій та облаштування укриттів. Договори укладались із підконтрольними суб’єктами господарської діяльності за завищеними цінами.

Разом з тим слідчі з'ясували, що фактичні будівельні роботи були виконані не в повному обсязі, а окремі роботи – взагалі здійснені силами комунальників. Про що свідчать акти виконаних робіт.

"Надалі, кошти отримані злочинним шляхом, підприємства – переможці закупівель перераховували на рахунки фіктивних підприємств, офіси яких розташовані у Вінниці, а пізніше переводили їх у готівку. За попередніми підрахунками, сума завданих державі збитків становить понад 5 млн гривень", – додають у відомстві.

Наразі відкрито кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). Розслідування триває.

Фігурантам загрожує позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Реакція Зеленського

Президент Володимир Зеленський звільнив очільника Гостомельської селищної військової адміністрації Сергія Борисюка. А іншим розпорядженням призначив нового голову адміністрації. Ним став Сергій Смаль. 

Скріншот офіційної сторінки Офісу президента
Джерело: скріншот

Читайте також:
Російські генерали родом із України воюють проти своїх родичів та навіть неповнолітніх дітей Російські генерали родом із України воюють проти своїх родичів та навіть неповнолітніх дітей
Без електронних торгів: Одеська компанія будуватиме під Києвом військове кладовище за 1,4 мільйона гривень Без електронних торгів: Одеська компанія будуватиме під Києвом військове кладовище за 1,4 мільйона гривень
Намагався влаштуватися до поліції, щоб шпигувати за Намагався влаштуватися до поліції, щоб шпигувати за "Гвардією наступу" та підрозділами ЗСУ: Затримано "крота" російської ФСБ
Хабар у 600 тисяч доларів: На корупційній схемі викрили ексдиректора одного з підприємств Міноборони Хабар у 600 тисяч доларів: На корупційній схемі викрили ексдиректора одного з підприємств Міноборони