USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Новий закон про мобілізацію: До процесу залучать місцеву владу та поліцію

Скоро в Україні запровадять нові правила мобілізації та демобілізації військових
блокпост

Блокпости у Києві періоду початку повномасштабного російського вторгнення 

Джерело: відкриті джерела

Парламент готує законопроєкт, який має внести зміни до процесу мобілізації та демобілізації військових. Майбутній закон поєднає кілька десятків різних законодавчих ініціатив, напрацьованих в оборонному комітеті. Він містить як технічні деталі, так і нові норми. Йдеться про більш чіткий опис процесу демобілізації діючих військовослужбовців, а також про часткову зміну підходу до мобілізації громадян. Про особливості змін розповів голова фракції "Слуга народу" та член оборонного комітету Давид Арахамія.

Депутати хочуть бачити активнішу участь представників обласних військових адміністрацій (ОВА) та Національної поліції у процесі мобілізації. Зокрема, йдеться про вручення повісток військовозобов'язаним.

"Місцева влада та підприємства мають здійснювати контроль за прибуттям особи до Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК). ОВА мають більше включитися у цей процес і також нести за нього відповідальність", – заявив Арахамія.

У Раді розмірковують і про надання уповноваженим особам ТЦК можливості перевіряти у військовозобов'язаних чоловіків документи, що засвідчують особу, та військово-облікові документи. Раніше таке право мали лише представники поліції, які супроводжували співробітників ТЦК. Такий експеримент уже діє на Львівщині, але є багато нарікань.

"Наразі така норма у законопроекті є, але, можливо, ми її приберемо. Побачимо, як відбуватиметься процес у Львові", – уточнює заступниця голови оборонного комітету Мар'яна Безугла.

Це має прискорити процес та покращити виконання мобілізаційного завдання, прогнозують автори законопроєкту. Ще одне нововведення – законопроєкт скасовує термін "обмежена придатність". У разі ухвалення закону, військовозобов'язаний може бути чи придатний до проходження служби, чи ні.

"Категорія "обмежено-придатний" породжувала лише корупційні ризики та маніпуляції", – каже Безугла.

Також документ скасовує відстрочку від проходження служби для осіб, які здобувають другу чи третю освіту, додає народна депутатка з оборонного комітету ВР Соломія Бобровська. Кількість охочих навчатися під час дії воєнного стану збільшилася втричі, зазначає Безугла. Йдеться не лише про підвищення професійного рівня, а й уникнення призову на військову службу, зазначає вона.

Новини за темою: Зеленський підписав закони про продовження мобілізації та воєнного стану

У законопроєкті, зокрема, узгодять й інші питання, пов'язані з мобілізацією, військовим обліком, проходженням військової служби.

  • Скасовується заборона на надання відомостей про реєстрацію місця проживання чи перебування призовниками, військовозобов’язаними та резервістами при укладанні трудового договору;
  • уточнюються обов’язки місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій щодо мобілізації, а саме здійснювати та забезпечувати оповіщення та прибуття громадян до ТЦК та СП;
  • уточнюється порядок прибуття військовозобов’язаних та резервістів до ТЦК та СП під час мобілізації, зокрема, на підставі спільного розпорядження керівника місцевої державної адміністрації (військової, військово-цивільної) та керівника ТЦК та СП або розпорядження керівника ТЦК та СП;
  • надаються повноваження Кабінету міністрів України затверджувати Порядок організації проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період на заміну внутрішнім директивним документам Збройних сил України;
  • уточнюється порядок присвоєння військового звання "рекрут";
  • запроваджується окремий військовий облік військовозобов’язаних та резервістів розвідувального органу Міністерства оборони України та надається право цьому органу призивати на військову службу по мобілізації військовозобов'язаних та резервістів, які проходили військову службу у розвідувальному органі.

Коли ухвалять законопроєкт

Зареєструвати його у ВР мають вже наступного тижня, а розглянути у першому читанні – у середині грудня.

"Документ дуже об'ємний, лише порівняльна таблиця займає понад 160 сторінок, тому колегам потрібен час, щоб його опрацювати", – каже Безугла.

Арахамія вважає, що документ ухвалять у другому читанні вже цього року. Але навіть ухвалення закону не гарантує його введення. Ще у травні парламент ухвалив документ про зниження мобілізаційного віку з 27 до 25 років. Але він досі не підписаний президентом.

"Можливо, ці два закони будуть підписані разом", – припускає Безугла.

Нагадаємо, Міністерство оборони України та Міністерство цифрової трансформації готують "смарт-мобілізацію". Людина, яка мобілізуватиметься до ЗСУ, зможе обрати собі спеціалізацію, яку вона захоче. У переліку будуть абсолютно всі військові професії, починаючи від водія, закінчуючи оператором дронів.

Читайте також:
Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється з запізненням на рік, - Зеленський Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється з запізненням на рік, - Зеленський
Україна офіційно заявила про участь в цьогорічній Олімпіаді в Парижі Україна офіційно заявила про участь в цьогорічній Олімпіаді в Парижі
Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні
Націоналізація Націоналізація "покинутого" житла на ТОТ України: РФ хоче вкрасти понад 13 тисяч домівок