USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Новообраний президент Ірану склав присягу під скандування "Смерть Америці та Ізраїлю"

На церемонії були присутні лідери ХАМАСу та "Ісламського джихаду"
Масуд Пезешкіан
Масуд Пезешкіан
Джерело: відкриті джерела

Новий президент Ірану Масуд Пезешкіан склав присягу у вівторок після перемоги на виборах. Він пообіцяв покращити зв’язки Ірану зі світом і послабити обмеження соціальних свобод всередині країни. Про це пише Reuters.

"Ми продовжуватимемо конструктивну та ефективну взаємодію зі світом, засновану на гідності, мудрості та доцільності", – сказав Пезешкіан на засіданні парламенту за участю іноземних високопосадовців.

Його перемога підняла надії на потепління антагоністичних відносин Ірану із Заходом, що могло б створити можливості для розрядки його ядерного протистояння зі світовими державами.

Але Пезешкіан вступає на посаду в момент ескалації напруженості на Близькому Сході через конфлікт Ізраїлю з ХАМАСом у Газі та транскордонні бойові дії із союзником Ірану "Хезболлою" в Лівані. Іран звинуватив Сполучені Штати у підтримці того, що вони називають ізраїльськими злочинами в Газі.

"Ті, хто постачає зброю, яка вбиває дітей, не можуть навчати мусульман людяності", – сказав Пезешкіан під скандування "Смерть Америці" та "Смерть Ізраїлю".

На церемонії були присутні лідери ХАМАСу та "Ісламського джихаду", а також високопоставлені представники підтримуваного Тегераном руху хуситів Ємену та ліванської "Хезболли".

В Ірані пройшло голосування на виборах президента. Єдиний кандидат-реформіст Масуд Пезешкіан пообіцяв шукати "дружніх відносин" із Заходом.

Як розповідав в ефірі ТАК ТV експерт-міжнародник, кандидат політичних наук Богдан Ференс, політична ситуація в Ірані кардинально не зміниться після загибелі президента Ібрагіма Раїсі.

Читайте також:
Чим небезпечні балістичні ракети, які Іран передав Росії, – британська розвідка Чим небезпечні балістичні ракети, які Іран передав Росії, – британська розвідка
Три країни Європи скасовують авіасполучення з Іраном через постачання балістики до РФ Три країни Європи скасовують авіасполучення з Іраном через постачання балістики до РФ
Іран невдовзі почне постачати РФ балістичні ракети, – Bloomberg Іран невдовзі почне постачати РФ балістичні ракети, – Bloomberg
Іран завершив розслідування катастрофи вертольота президента Раїсі, людського фактора не знайшли, – ЗМІ Іран завершив розслідування катастрофи вертольота президента Раїсі, людського фактора не знайшли, – ЗМІ