USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

В Ірані пройшов перший тур президентських виборів: Хто вийшов у наступний раунд

У країні зафіксовано рекордно низьку явку виборців
Іран
Джерело: відкриті джерела

В Ірані відбудеться другий тур президентських виборів. За підсумками першого туру туди вийшли реформатор Масуд Пезешкіян і ультраконсервативний кандидат Саїд Джалілі. Про це повідомляє IRNA.

Попередні підсумки першого туру показують, що Пезешкіян набрав 10,4 млн голосів (42,5%), а Джалілі - 9,5 млн голосів (38,6%). Загалом опрацьовано понад 24,5 млн голосів по всій країні.

Зазначається, що в першому турі виборів було зафіксовано рекордно низьку явку.

Новини за темою: Іран вперше поставив РФ новітні авіабомби, – експерт

З президентських виборів вибули два інших кандидати - консервативний спікер парламенту Мохаммад Багер Галібаф (він набрав 3,83 млн голосів) і колишній міністр юстиції та внутрішніх справ Мостафа Пурмохаммаді (за нього проголосували близько 206 тисяч громадян Ірану).

Другий тур виборів має відбутися наступної п'ятниці, 5 липня.

Загибель Раїсі

19 травня президент Ірану Ібрагім Раїсі та міністр закордонних справ країни Хосейн Амір Абдоллахіян загинули внаслідок авіакатастрофи.

В ISW вважають, що загибель президента Ірану Ібрагіма Раїсі матиме серйозні наслідки для спадкоємності верховного лідера.

Хто керуватиме країною?

Після смерті Раїсі тимчасово має виконувати його обов’язки перший віцепрезидент Мохаммад Мохбер.

У спікера парламенту Мохаммада Багера Галібафа і глави судової влади Голама Хоссейна Мохсені Еджеї буде 50 днів, щоб організувати президентські вибори.

Ситуація після виборі не зміниться?

Як розповідав в ефірі UWN експерт-міжнародник, кандидат політичних наук Богдан Ференс, політична ситуація в Ірані кардинально не зміниться після загибелі президента Ібрагіма Раїсі.

Ференс пояснює це тим, що постать самого президента, який загинув, була не такою популярною. Зокрема, коли він прийшов до влади, то отримав близько 17 мільйонів голосів, що, в принципі, в кількісному показнику жителів Ірану не так багато. 

Читайте також:
Макрон ризикнув і програв, Франція увімкнула Макрон ризикнув і програв, Франція увімкнула "правий поворотник". Чого чекати Україні?
Парламентські вибори у Франції: Партія Ле Пен очікувано перемагає в першому турі Парламентські вибори у Франції: Партія Ле Пен очікувано перемагає в першому турі
У Франції починаються дострокові вибори до парламенту. Перемогу прогнозують ультраправим силам У Франції починаються дострокові вибори до парламенту. Перемогу прогнозують ультраправим силам
Урсулу фон дер Ляєн хочуть залишити на посаді голови Єврокомісії, – ЗМІ Урсулу фон дер Ляєн хочуть залишити на посаді голови Єврокомісії, – ЗМІ