USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Нова ескалація? Вірменія та Азербайджан заявили про загострення на кордоні, є поранені

Військові звинувачують один одного в обстрілі з мінометів і артилерійських знарядь
Військові Вірменії в Карабасі
Джерело: відкриті джерела

Міноборони Вірменії звинуватило ЗС Азербайджану в обстрілі вірменських позицій на кордоні двох країн. У Баку, зі свого боку, кажуть, що Єреван порушив режим припинення вогню і поранив їхнього військового.

Так, як пише "Радіо Свобода", прессекретар Міноборони Вірменії Арам Торосян заявив, що станом на 8-му годину з вірменського боку – троє поранених у результаті азербайджанських обстрілів.

За його словами, Збройні сили Азербайджану також відкрили вогонь у напрямку машини швидкої допомоги, у якій перебував поранений військовослужбовець.

Станом на ранок 11 травня азербайджанці нібито продовжували вести артилерійсько-мінометний вогонь по вірменських позиціях, розташованих у напрямку Сотка, заявили в оборонному відомстві Вірменії.

Що кажуть в Азербайджані?

За даними Міноборони країни, унаслідок прицільного вогню з боку противника було важко поранено в голову військовослужбовця надстрокової служби азербайджанської армії.

Баку звинувачує Єреван у порушенні режиму припинення вогню.

"З ранку 11 травня Збройні сили Вірменії, ще більше нагнітаючи обстановку, ведуть мінометний обстріл позицій азербайджанської армії з позицій у Зодському напрямку Басаркечарського району. Підрозділи азербайджанської армії вживають необхідних заходів у відповідь", – ідеться в повідомленні Міноборони Азербайджану вранці 11 травня.

Крім того, в азербайджанських ЗМІ пишуть, що вірменська сторона використовує іранські безпілотники.

Конфлікт у Нагірному Карабасі

Варто зазначити, що між країнами регулярно загострюються відносини. Конфлікт пов'язаний із Нагірним Карабахом, який 1991 року за підтримки Вірменії оголосив про незалежність від Азербайджану. Це призвело до бойових дій, що тривали до 1994 року.

Пізніше сторони підписали Бішкекський протокол, який на певний час приміряв їх і змусив припинити вогонь. Однак час від часу збройні зіткнення поновлюються.

Наймасштабніший за останні роки конфлікт у регіоні спалахнув 2020 року. Він тривав півтора місяця і забрав життя кількох тисяч людей.

На тлі загострення Росія запропонувала запровадити "миротворчу місію" в Карабах. Згідно з домовленостями, уздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабасі розмістилися 1960 російських миротворців. Азербайджан отримав право зайняти три райони – Кельбаджарський, Агдамський і Лачинський.

Однак росіяни так і не змогли впоратися зі своїми обов'язками, про що свого часу прямо заявив прем'єр-міністр Вірменії Нікола Пашинян.

Найближчим часом між керівниками країн заплановані нові переговори за участю голови Європейської ради Шарля Мішеля.

Читайте також:
Українці найбільше серед європейських країн готові воювати за свою країну Українці найбільше серед європейських країн готові воювати за свою країну
Україна вперше від початку війни збила в повітрі російський стратегічний бомбардувальник. Чому це серйозний успіх? Україна вперше від початку війни збила в повітрі російський стратегічний бомбардувальник. Чому це серйозний успіх?
Торік військові витрати у світі зросли на 6,8%, – дослідження Торік військові витрати у світі зросли на 6,8%, – дослідження
Частину розрізали, а решту віддали Росії. Як після розпаду СРСР Україна лишилася без далекобійних літаків стратегічної авіації Частину розрізали, а решту віддали Росії. Як після розпаду СРСР Україна лишилася без далекобійних літаків стратегічної авіації