USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Незабаром Зеленський все ж звільнить Залужного, – ЗМІ

Залужному запропонували посаду радника з питань оборони, але він відмовився
Залужний_1
Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний 
Джерело: Офіс Президента

Президент України Володимир Зеленський готується замінити головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, що стане найбільшою зміною у військовому командуванні України з моменту початку повномасштабного вторгнення Росії. Про це пише Financial Times.

У виданні зазначають, що, за словами чотирьох осіб, ознайомлених із питанням, у понеділок Володимир Зеленський запропонував Залужному нову роль радника з питань оборони, але генерал відмовився.

"Двоє з них сказали, що Зеленський чітко дав зрозуміти Залужному, що незалежно від того, чи погодиться він на цю роль, його буде звільнено з нинішньої посади", – зазначають автори.

За словами джерел видання, хоча в Офісі президента було ухвалено рішення про звільнення Залужного, його можуть залишити на посаді ще деякий час після того, як повідомлення про ці плани з'явилися в ЗМІ.

У виданні кажуть, що пропозиція глави держави призначити Залужного на нову посаду послідувала за місяцями спекуляцій щодо його долі, які підживлювалися повідомленнями про напруженість у їхніх відносинах.

"Їхні напружені стосунки вийшли назовні в листопаді після того, як широко розрекламований контрнаступ України не зміг досягти амбітних цілей – повернути втрачену територію і відрізати сухопутний міст Росії до Криму. Тоді Залужний заявив, що війна зайшла в "глухий кут", що змусило Офіс президента розкритикувати його через використання цього терміну", – йдеться у матеріалі.

Звільнення Залужного може викликати обурення серед рядових українських військових та громадянського суспільства, серед яких він користується величезною підтримкою, додають автори.

Заміна Залужного може також збентежити західних партнерів України, в тому числі військових чиновників, які тісно співпрацювали з генералом протягом останніх двох років над розробкою стратегій ведення бойових дій, кажуть у Financial Times.

"За словами всіх чотирьох осіб, обізнаних у цьому питанні, наразі незрозуміло, хто замінить Залужного на посаді головнокомандувача. Серед можливих кандидатів – Олександр Сирський, командувач Сухопутних військ України, та Кирило Буданов, керівник Головного управління військової розвідки. Обидва вони близькі до Зеленського", – йдеться у публікації.

Чутки про звільнення Залужного

У понеділок, 29 січня, українські медіа, посилаючись на власні джерела, повідомили про нібито звільнення головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. При цьому дехто ствердно написав, що його посаду обійме нині глава української розвідки Кирило Буданов.

Прессекретар президента Сергій Никифоров в коментарі УП заявив, що глава держави Володимир Зеленський не звільняв головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного.

"Точно ні. Президент не звільняв головкома", – сказав Никифоров.

Дехто писав ще й про нібито відставку голови відомства Умєрова. У Міноборони України повідомили: "Ні, це не правда". Більше деталей там не озвучили. Втім, є вірогідність, що МО заперечувало відставку саме Залужного, оскільки саме міністр оборони надає президенту подання як на призначення, так і на звільнення головнокомандувача ЗСУ.

Кількома днями раніше народна депутатка Мар'яна Безугла, яка раніше неодноразово критикувала Валерія Залужного в соцмережах, опублікувала на своїй Facebook-сторінці перелік "основних претендентів на посаду головнокомандувача ЗСУ в рамках зміни стратегії-2024". У списку Безуглої – глава розвідки Кирило Буданов, командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський та генерал ДШВ Євген Мойсюк.

Раніше вже неодноразово ширилися чутки про звільнення Залужного. Зокрема, в листопаді 2023 року повідомляли, нібито було подання про відставку головнокомандувача ЗСУ. У грудні міністр оборони Рустем Умєров заявив що питання про звільнення головнокомандувача ЗСУ наразі не стоїть.

Окрім того, у листопаді народна депутатка Мар'яна Безугла написала, що Залужний має піти у відставку. Такі заяви викликали обурення, тому у Верховній Раді запропонували звільнити її з посади заступниці голови Комітету з нацбезпеки та оборони.

Нагадаємо, серед українців знизився рівень довіри до чинного уряду та парламенту: абсолютну прихильність українців має хіба що Валерій Залужний. Зеленському також довіряє більшість, проте, вже трохи менше. Про це свідчать дані опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології. В порівнянні з груднем 2022 року частка тих, хто довіряє Верховній Раді, знизилася з 35% до 15%, а частка тих, хто не довіряє, зросла з 34% до 61%.

Читайте також:
Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО
"Коли ми говоримо "Харків" - це, передусім, буде далекобійна зброя", - Зеленський
У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський
Зеленський схвалив мобілізацію засуджених Зеленський схвалив мобілізацію засуджених