USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Не збирався вбивати. ЗМІ назвали мотиви нападу на Фіцо

На суді Цинтула пояснив свій вчинок тим, що він був не згодний з політикою словацького прем'єра, зокрема через переслідування працівників культури та ЗМІ
стрілянина у Фіцо_3
Стрілянина
Джерело: Reuters

Словацький письменник Юрай Цинтула, який 15 травня стріляв у прем'єра Словаччини Роберта Фіцо, розповів на суді про мотиви свого вчинку. Про це пише Pravda.

Як йдеться в судовій постанові про арешт Цинтули, з якою ознайомилося видання Pravda, він почав готуватися до замаху на Фіцо ще 13 травня. На судовому засіданні Цинтула пояснив свій вчинок тим, що він був не згодний з політикою словацького прем'єра, зокрема через переслідування працівників культури та ЗМІ.

Серед мотивів Цинтули, як розповідає Pravda, також нібито була відмова Братислави допомагати Україні у війні з РФ. На суді Цинтула також назвав нинішній уряд Словаччини "Юдою щодо ЄС".

Тому, як йдеться в судовій постанові, Цинтула вирішив "завдати шкоди здоров'ю" Фіцо, щоб він не міг виконувати повноваження прем'єра, але не вбивати його.

"Приблизно в понеділок, 13 травня, він вирішив помститися цьому уряду за таку політику, завдавши шкоди здоров'ю прем'єр-міністра, маючи намір зробити це за допомогою вогнепальної зброї, якою він законно володіє з 1992 року", – цитує Pravda зміст судової постанови.

Для замаху на Фіцо нападник використав 9-міліметровий пістолет CZ 75 чеського виробництва.

Нагадаємо, 15 травня, після виїзного засідання словацького уряду в місті Гандлова на прем'єра Словаччини скоїли замах. Письменник Цинтула вистрілив у Фіцо декілька разів, коли той підійшов до натовпу під будівлею, де проходило засідання.

Фіцо отримав серйозні поранення та наразі перебуває в лікарні. Як повідомляла лікарня Рузвельта, де перебуває прем'єр, станом на ранок 20 травня стан Фіцо був стабільним та клінічно поліпшувався.

Читайте також:
Проросійський президент Словаччини Пеллегріні офіційно склав присягу і взявся до виконання обов'язків Проросійський президент Словаччини Пеллегріні офіційно склав присягу і взявся до виконання обов'язків
Орбан і Фіцо зазнали невдачі на виборах до Європарламенту Орбан і Фіцо зазнали невдачі на виборах до Європарламенту
Замах на Фіцо: Суд взяв під варту нападника на прем'єра Словаччини Замах на Фіцо: Суд взяв під варту нападника на прем'єра Словаччини
Фіцо переніс складну операцію після замаху Фіцо переніс складну операцію після замаху