USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Орбан і Фіцо зазнали невдачі на виборах до Європарламенту

Партія нинішнього прем'єра Угорщини показала найгірший за свою історію результат на виборах до Європейського парламенту
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан і глава уряду Словаччини Роберт Фіцо
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан і глава уряду Словаччини Роберт Фіцо
Джерело: відкриті джерела

Партії проросійських прем'єрів Віктора Орбана (Угорщина) і Роберта Фіцо (Словаччина) провалили вибори до Європейського парламенту, показавши гірший результат, ніж передбачалося раніше. Про це пишуть The Slovak Spectator і Politico.

Так, панівна партія Угорщини "Фідес", схоже, отримала найгірший результат на виборах до Європейського парламенту. Попередні результати показали, що лідер опозиції Петер Мадяр та його партія "Тиса" набрали майже 30% голосів.

Тим часом партія "Фідес" прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана та її менші союзники набрали 44,6%, що значно нижче, ніж передбачали опитування.

За останні два десятиліття "Фідес" лише одного разу набрала менше ніж 50 відсотків голосів – 47,4 відсотка у 2004 році. За попередніми результатами, Орбан отримає 11 депутатів Європарламенту, а Мадяр – сім місць.

Фіцо програє опозиції

Прем'єр Словаччини та його партія Smer-SD ("Курс – соціальна демократія") зазнали поразки опозиційній партії "Прогресивна Словаччина" (PS).

За даними виборчої комісії, опозиційна політсила набрала 27,81% голосів і стала переможцем перегонів. Партія Smer-SD посіла друге місце, отримавши 24,76%.

Попри це результат на європейських виборах є успіхом як для PS, так і для Smer-SD: кожна з них отримала на два місця більше. У новому Європарламенті PS матиме шість євродепутатів, а Smer – п'ять.

"Прогресивна Словаччина", що перемогла, є прозахідною ліберальною партією, на відміну від партії Фіцо, яка критикувала підтримку України з боку Європейського Союзу.

Вибори до Європарламенту

У неділю в ЄС відбулися фінальні голосування на виборах до Європарламенту. Попередні підсумки показують, що там перемагає Європейська народна партія.

Однак праві сили Євросоюзу взяли своє. Понад десять додаткових місць здобула правоцентристська Європейська народна партія, посилилися націонал-консервативні Європейські консерватори та реформісти, ще більше – ультраправа група "Ідентичність і демократія".

Успіх правих особливо спостерігається в ключових країнах ЄС. Наприклад, у Франції праворадикальне "Національне об'єднання" з 31,5% голосів більш ніж удвічі випередило свого найближчого переслідувача – "Відродження" президента Емманюеля Макрона. На тлі невдачі своєї партії президент Франції розпустив французький парламент.

А в Німеччині праворадикальна "Альтернатива для Німеччини", хоч і прийшла другою, але випередила правлячих соціал-демократів Олафа Шольца та інші партії коаліції в Бундестазі.

В Італії перемогу здобула права партія "Брати Італії" Джорджі Мелоні.

Попередні результати виборів до Європарламенту:

Джерело: скріншот

  • Європейська народна партія – 184 місця;
  • Прогресивний альянс соціалістів і демократів – 139 місць;
  • Об'єднання ліберальних політиків "Оновлюючи Європу" – 80 мандатів;
  • Група консерваторів і реформістів – 73 місця;
  • "Ідентичність і демократія" – 58 місць;
  • Група "Зелених" – 52 місця;
  • Ліві – 36 мандатів;
  • Неприкріплені – 45 мандатів;
  • Депутати, які не належать до жодної з політичних груп, – 53 місця.
Читайте також:
Макрон ризикнув і програв, Франція увімкнула Макрон ризикнув і програв, Франція увімкнула "правий поворотник". Чого чекати Україні?
Орбан запропонував Зеленському вигідне Росії припинення вогню перед початком мирних переговорів Орбан запропонував Зеленському вигідне Росії припинення вогню перед початком мирних переговорів
До Києва прибув глава Угорщини Віктор Орбан До Києва прибув глава Угорщини Віктор Орбан
Парламентські вибори у Франції: Партія Ле Пен очікувано перемагає в першому турі Парламентські вибори у Франції: Партія Ле Пен очікувано перемагає в першому турі