USD
НБУ
39.67
Готівка
40.05
EUR
НБУ
43.08
Готівка
43.55
Втрати орків: 4 9 5 0 7 0 (+1380)
USD
НБУ
39.67
Готівка
40.05
EUR
НБУ
43.08
Готівка
43.55

Запорізьку АЕС атакували ударні безпілотники, – МАГАТЕ

Російська корпорація "Росатом" звинуватила Збройні сили України в начебто трьох атаках безпілотних літальних апаратів на Запорізьку АЕС
ЗАЕС

ЗАЕС

Джерело: відкриті джерела

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території та одному із захисних куполів Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС). Росіяни звинуватили в атаках Сили оборони, однак у ГУР відкидають звинувачення окупантів.

Агентство Reuters повідомило, що російська корпорація "Росатом" звинуватила Збройні сили України в начебто трьох атаках безпілотних літальних апаратів на Запорізьку АЕС. У заяві корпорації зазначається, що першої атаки по станції було завдано по території біля їдальні, внаслідок чого три співробітники отримали поранення. Однак у "Росатомі" не уточнили, з якої саме зброї було завдано удару.

Далі впродовж пів години безпілотник атакував зону завантаження вантажу, а згодом ще один безпілотник влучив у купол шостого реактора. За даними "Росатому", внаслідок атаки БпЛА три людини були поранені, одна з них зазнала серйозних травм. Російські чиновники та МАГАТЕ повідомили, що на станції нормальний рівень радіації, а оболонка реактора не зазначала серйозних пошкоджень.

Речниця МЗС Росії Марія Захарова закликала світових лідерів засудити акт "ядерного тероризму". Водночас речник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов заперечив будь-яку причетність Сил оборони до цього інциденту. Він зазначив, що Україна не має нічого спільного з ударами по станції та припустив, що це справа рук самих росіян.

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі на сторінці у соцмережі Х написав, що Агенство та місія підтримки та сприяння Агентства в Запоріжжі ISAMZ, підтвердили щонайменше три прямих влучання в основну конструкцію захисної оболонки реактора атомної станції та назвав це неприпустимим. В МАГАТЕ уточнили, що 7 квітня на майданчику станції здетонував безпілотник. Присутні на АЕС спостерігачі підтвердили цей факт.

"Закликаю утриматися від дій, що суперечать п'яти принципам МАГАТЕ і ставлять під загрозу ядерну безпеку", – повідомило Агентство з посиланням на заяву Гроссі.

Що нині відбувається на Запорізькій АЕС

Запорізька атомна електростанція має шість реакторів ВВЕР-1000 В-320 радянської конструкції з водяним охолодженням і водяним теплоносієм, що містять уран 235, а також відпрацьоване ядерне паливо на об'єкті. На сьогодні реактори №1, 2, 5 і 6 перебувають у стані холодної зупинки, реактор №3 зупинено на ремонт, а реактор №4 – у стані так званої "гарячої зупинки".

Окупанти захопили станцію 4 березня 2022 року разом із містом-супутником Енергодаром. Відтоді АЕС перебуває у зоні ризику бойових дій та неодноразово знеструмлювалася через бойові дії. Так, 4 квітня внаслідок російських обстрілів з артилерії відключилася зовнішня повітряна лінія ПЛ-330 кВ "Запорізька ТЕС – Феросплавна". Через неї ЗАЕС отримувала живлення від української енергосистеми для забезпечення власних потреб.

23 березня Запорізька атомна електростанція опинилась на межі блекауту. Окупанти пошкодили лінію, що живить станцію, наразі все вже відновили. Така ситуація вкрай небезпечна і загрожує настанням аварійної ситуації. Якщо відключиться остання лінія звʼязку з вітчизняною енергомережею, ЗАЕС опиниться в черговому блекауті, що є важким порушенням умов безпечної експлуатації станції

Теги: ЗАЕС
Читайте також:
Над ядерними реакторами т.о. ЗАЕС росіяни використовують дрони-камікадзе Над ядерними реакторами т.о. ЗАЕС росіяни використовують дрони-камікадзе
Переведення всіх енергоблоків ЗАЕС у стан Переведення всіх енергоблоків ЗАЕС у стан "холодного зупину": Експерт пояснив, як це вплинуло на ситуацію на станції
Росія готує чергову провокацію на ЗАЕС, – Генштаб Росія готує чергову провокацію на ЗАЕС, – Генштаб
Усі енергоблоки Запорізької АЕС переведені у стан Усі енергоблоки Запорізької АЕС переведені у стан "холодного зупину", – МАГАТЕ