USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Росія перекинула системи С-400 з Калінінграда в Україну, – розвідка Британії

Росія вважає Калінінград одним зі своїх найбільш стратегічно чутливих регіонів, тому переміщення звідти систем С-400 є важливим фактором
С-400
Джерело: відкриті джерела

РФ перемістила свої стратегічні системи С-400 з Калінінграда на фронт в Україну. Це сталося після значних втрат, повідомляє розвідка Міноборони Британії.

Зазначається, що Росія вважає Калінінград одним зі своїх найбільш стратегічно чутливих регіонів, зокрема і через те, що він із трьох боків межує з державами – членами НАТО. Тому переміщення систем С-400 з Калінінграда є важливим фактором.

"Той факт, що Міноборони Росії, здається, готове прийняти додатковий ризик, підкреслює надмірне навантаження, яке спричинила війна для деяких ключових сучасних можливостей Росії", – йдеться у зведенні.

Новини за темою: Ситуація на фронті за минулу добу: ЗСУ ліквідували понад 800 окупантів, українці контратакують на Запорізькому напрямку

Російські С-400

За даними Міжнародного інституту стратегічних досліджень, на початок 2023 року в арсеналі Росії було близько 96 мобільних зенітно-ракетних комплексів С-400. В НАТО їх називають Sa-21 Growlers. Голландське розвідувальне агентство Oryx зазначає, що українські військові знищували С-400 щонайменше п'ять разів, зокрема, командні пункти, пускові установки та радари.

Як пише видання, система С-400 вважається російським еквівалентом американського комплексу Patriot. Фактично це модернізована версія радянської С-300. За словами експертів, С-400 спочатку добре зарекомендувала себе в Україні, але тепер вона все частіше стає ціллю українських атак. Сідхарт Каушал із лондонського аналітичного центру Royal United Services Institute вважає, що втрата систем С-400 є болючим, дорогим і принизливим ударом по російській ППО.

При цьому два з п'яти випадків знищення російських С-400 сталися у вересні: 23 серпня Україна вдарила по системі, яка була розташована на заході Криму, а 14 вересня дрони атакували позицію ППО біля Євпаторії. На думку військового експерта Девіда Хемблінга, втрата С-400 зробила російські цілі в Криму більш уразливими для атак крилатими ракетами Storm Shadow. За його словами, РФ, ймовірно, працює над посиленням оборони навколо С-400.

Нагадаємо, на початку жовтня СБУ уразила російський комплекс ППО С-400 біля Бєлгорода. А 14 вересня контррозвідка СБУ та Військово-морські сили України провели унікальну операцію біля окупованої Євпаторії. Як повідомили джерела "РБК-Україна", захисники знищили російський комплекс ППО С-400 "Тріумф" вартістю 1,2 млрд доларів.

Раніше ми писали, на Запорізькому напрямку виявили залишки нової російської ракети 40Н6, яку використовують у комплексах С-400. В уламку була іноземна плата. 

Читайте також:
МЗС відновлює консульські послуги для військовозобовʼязаних чоловіків за кордоном МЗС відновлює консульські послуги для військовозобовʼязаних чоловіків за кордоном
Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink
Зеленський схвалив мобілізацію засуджених Зеленський схвалив мобілізацію засуджених
Майже п'ять тисяч засуджених погодились вийти з тюрми на фронт, – Мін'юст Майже п'ять тисяч засуджених погодились вийти з тюрми на фронт, – Мін'юст