USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

НБУ різко знизив облікову ставку до 16%

Нацбанк знизив облікову ставку відразу на чотири відсоткові пункти
облікова ставка
Джерело: відкриті джерела

Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 20 до 16%, зрівнявши її зі ставкою за депозитними сертифікатами овернайт. Таким чином НБУ модернізує свій операційний дизайн монетарної політики за системою "нижньої межі", повідомляє пресслужба Національного банку України.

Ставки за іншими операціями НБУ з банками встановлені таким чином: ставка за тримісячними депозитними сертифікатами дорівнюватиме "обліковій ставці + 4 в. п." (20%), а за кредитами рефінансування – "обліковій ставці + 6 в. п." (22%). Отже, фактично рівні ставок за операціями НБУ з банками залишаться незмінними, уточнюють у Нацбанку.

"Модернізація операційного дизайну монетарної політики посилить сигнальну роль облікової ставки в умовах структурного профіциту ліквідності. Такі зміни, зокрема, дозволять НБУ утримувати короткострокові гривневі міжбанківські ставки близькими до облікової ставки", – йдеться у заяві Нацбанку.

В результаті, прогнозують у фінустанові, збільшиться здатність Національного банку впливати на очікування економічних агентів та мотиви їх економічної поведінки.

Додамо, у вересні Нацбанк знизив облікову ставку з 22% до 20% річних.

Що означає зміна ставки

Зміна облікової ставки є важливим сигналом для визначення банками процентних ставок за вкладами і позиками. Чим вище ключова ставка, тим дорожче кредити і депозити в нацвалюті.

Максимальна облікова ставка в Україні становила 300% (жовтень – грудень 1994 року), а мінімальна – 6% (червень 2020-го – березень 2021-го).

Читайте також:
Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу
Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт
Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт
НБУ заборонив ломбардам приймати дрони і тепловізори на тлі проблем з азартними іграми в армії НБУ заборонив ломбардам приймати дрони і тепловізори на тлі проблем з азартними іграми в армії