USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

НАЗК склало протокол на в. о. голови КСУ: Йому загрожує звільнення

Сергій Головатий виконує обов’язки голови КСУ від 29 грудня 2020 року
Сергій Головатий
Сергій Головатий
Джерело: відкриті джерела

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) склало протокол про адміністративне порушення стосовно виконувача обов'язків голови Конституційного суду України (КСУ) Сергія Головатого через те, що він ухвалив рішення в умовах реального конфлікту інтересів, про який не повідомив у встановленому порядку. Про це інформує пресслужба НАЗК.

"На розгляд до КСУ надійшла скарга, у якій заявник зазначав, що Головатий вніс завідомо недостовірні відомості до ухвали суду та наполягав на його звільненні. Не бажаючи виносити зазначене звернення на розгляд спеціального пленарного засідання КСУ, звідки воно могло потрапити до комісії з питань регламенту та етики КСУ (на підставі висновку якої Головатий міг бути звільнений), він запропонував вказане звернення до розгляду у порядку денному звичайного засідання. Процедура такого засідання не передбачає можливості скерувати звернення до вказаної комісії", – йдеться в повідомленні.

У Нацагентстві уточнили, що таким чином, бувши наділеним повноваженнями виконувача обов'язків голови Конституційного суду, Головатий убезпечив себе від можливої подальшої перевірки власних дій, за наслідками якої міг бути звільненим.

"Дії Головатого кваліфіковано за ч. ч. 1, 2 ст. 172-7 КУпАП – порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів. Складений протокол направлено йому на ознайомлення відповідно до вимог ст. 257-1 КУпАП", – додали в пресслужбі.

У НАЗК нагадали, що якщо суд визнає Головатого винним, то йому загрожує покарання у вигляді штрафу, а також можливого внесення до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення.

"Дії судді можуть бути розцінені як вчинення ним істотного дисциплінарного проступку, у зв’язку з чим суддя може бути звільнений з посади", – зазначається у дописі.

Сергій Головатий виконує обов’язки голови КСУ від 29 грудня 2020 року, коли президент України Володимир Зеленський відсторонив Олександра Тупицького з цієї посади.

Передісторія

Голосіївський районний суд міста Києва визнав винним в.о. голови Конституційного суду (КСУ) Сергія Головатого у вчиненні адміністративного правопорушення та зобов’язав його сплатити штраф у розмірі 1700 гривень.

Суд встановив, що в.о. голови КСУ не виконав законних вимог Національного агентства з питань запобігання корупції, а саме не усунув порушення вимог ст. 12 ч. 8 Закону України "Про запобігання корупції" та не надав інформації, а також копії документів, що вимагались у запиті НАЗК від 14.09.2023 року.

Нагадаємо, раніше парламент дозволив Національному агентству з питань запобігання корупції перевіряти майно посадовців, придбане до держслужби. Зазначалося, що ухвалення відповідного закону необхідне для вступу до Європейського Союзу.

Читайте також:
Мер Дніпра Філатов став рідше лаятися в соцмережах після скарги активістів у НАЗК Мер Дніпра Філатов став рідше лаятися в соцмережах після скарги активістів у НАЗК
У колишнього генерала СБУ Наумова знайшли необґрунтованих активів на 33 млн гривень У колишнього генерала СБУ Наумова знайшли необґрунтованих активів на 33 млн гривень
ДТП у Броварах: Майбоженка взяли під варту без можливості внесення застави ДТП у Броварах: Майбоженка взяли під варту без можливості внесення застави
Замість будівництва метро на Виноградар поклав кошти на депозит: Підрядник заробив на відсотках понад 139 млн гривень Замість будівництва метро на Виноградар поклав кошти на депозит: Підрядник заробив на відсотках понад 139 млн гривень