USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

НАТО ухвалить пакет довготривалої допомоги Україні, – Столтенберг

За словами генсека, це "наблизить Україну до альянсу"
Столтенберг
Джерело: відкриті джерела

НАТО ухвалить пакет довготривалої допомоги Україні на липневому саміті у Вільнюсі. Про це повідомив генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг у коментарі виданню Welt.

За його словами, блок ухвалить пакет допомоги, що "покликаний привести Україну до стандартів НАТО протягом кількох років". Це рішення "наблизить Україну до альянсу".

"Майбутнє України – в НАТО, але зараз пріоритетом для України є утвердження себе як суверенної та незалежної держави – інакше немає сенсу обговорювати членство. Ми ще дуже далекі від того, щоб ці літаки потенційно стали бойовими в українських Повітряних силах. За моїми оцінками, підготовка займе щонайменше шість місяців", – зауважив Столтенберг.

І додав, що після закінчення війни повинні бути домовленості щодо безпеки України, щоб "Росія з часом не змогла переозброїтися і напасти знову".

Шлях України до НАТО

Відносини між Україною й Організацією Північноатлантичного договору почалися 1992 року. Київ подав заявку на отримання Плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ) у 2008 році. Плани щодо членства в НАТО були відкладені Україною після президентських виборів 2010 року, на яких президентом був обраний Віктор Янукович, який вважав за краще залишити країну поза блоком.

На тлі Євромайдану та Революції гідності Янукович утік з України в лютому 2014 року. Тимчасовий уряд Яценюка, який прийшов до влади, спочатку заявив, посилаючись на позаблоковий статус країни, що не планує вступати в НАТО. Однак після військового вторгнення Росії в Україну та парламентських виборів у жовтні 2014 року новий уряд поставив вступ до блоку пріоритетом.

Новини за темою: На саміті НАТО у Вільнюсі Україна отримає алгоритм вступу до альянсу, – Міноборони

21 лютого 2019 року до Конституції України внесли зміни, норми щодо стратегічного курсу України на членство в Європейському Союзі та НАТО закріплені в преамбулі Основного Закону, трьох статтях та перехідних положеннях.

На Брюссельському саміті в червні 2021 року лідери блоку підтвердили рішення, ухвалене на саміті в Бухаресті 2008 року, про те, що Грузія й Україна стануть членами альянсу з Планом дій щодо членства (ПДЧ) як неодмінною частиною процесу та правом України визначати своє майбутнє і зовнішню політику без стороннього втручання.

30 вересня Україна подала заявку на пришвидшений вступ до НАТО на тлі анексії окупованих територій Росією.

Новини за темою: Україна розраховує отримати від НАТО запрошення на вступ із "відкритою датою", – Єрмак
Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні