USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

НАТО дає базову підготовку, а врахування нюансів є нашим обов'язком, – командувач підготовки Командування Сухопутних військ ЗСУ

За словами Ніколюка, підготовка українських військових за кордоном не створює якихось незручностей
ЗСУ
Воїн ЗСУ
Джерело: 92 ОМБр ім. кошового отамана Івана Сірка

Країни альянсу дають базову підготовку, а врахування тих нюансів – це обов'язкова складова. Перед тим як військовослужбовці приходять на фронт, їх перевіряють на ті навики, які їм мали дати, і потім вже доточують у необхідному для війська сенсі, розповів командувач підготовки Командування Сухопутних військ ЗСУ генерал-майор Віктор Ніколюк "Донбас Реалії".

За його словами, підготовка українських військових за кордоном не створює якихось незручностей.

"Ми враховуємо те, що відбувається підготовка на різних локаціях. Все залежить від того, хто перебуває там від старшого командування. Перед тим як наш особовий склад туди їде, оглядаємо ті програми, за якими його будуть готувати, за необхідності, а необхідність така буває часто. Ми вносимо туди зміни, коректуємо їх", – пояснив Ніколюк.

І додав, що все ж є певні труднощі – це нормативна правова база тих країн, де проводять заняття.

"Є певні нюанси, наприклад, не проводити інженерну підготовку, не проводити вибухові роботи. Але нині це враховується і вже є певні локації, чому стільки локацій, на яких ці заняття відбуваються. Програма практично вся уніфікована. Якщо ми, наприклад, візьмемо Іспанію чи Велику Британію, не суттєва різниця, вона не впливає на підготовку особового складу і за необхідності ми її коректуємо", – уточнив командувач.

"З нашим бойовим досвідом ми на декілька років випереджаємо тих, хто нас навчає"

"Ми, звичайно, обмінюємось цим досвідом, але необхідно враховувати, що все не стоїть на місці. Будь-яка війна змінюється і ці тонкощі необхідно враховувати", – зазначив Ніколюк.

Новини за темою: Майбутні офіцери-прикордонники України вчаться за натівськими L-курсами діяти в оборонному та наступальному бою

Разом з тим генерал-майор зауважив, що наявна тренажерна база є не в тому обсязі, якому б хотілося.

"Провели низку перемовин із країнами-партнерами і визначили потребу, яка нам необхідна. Ініціюємо питання забезпечення, але, враховуючи, звісно, те, що більшість снарядів використовується саме для практичних стрільб, акцентували саме на тренажерну підготовку. Ті тренажери, які є у нас, вони всі збережені й всі функціонують", – уточнив генерал-майор.

Командувач стверджує, що програмне забезпечення дає можливість готувати фахівця, члена екіпажу, навідника танку чи навідника бойових машин піхоти в повному обсязі.

"Потім військовий сідає на машину і деякі в нас кажуть, що значно легше на машині (радянська техніка, – ред.), ніж було на тренажері. Зразки іноземної техніки, наприклад бойові машини піхоти, поставлять у навчальні центри. Небагато, хотілося б їх більше, але це вже та робота, яка дає результат. Великий акцент зробили на підготовку людей, які керують боєм, – це центри й відділи імітаційного моделювання, ми їх створюємо. Цього року ми їх закінчимо повністю, декілька центрів вже створили і вони вже функціонують, відібрали особовий склад, який пройшов навчання. Ми враховуємо бойовий досвід, позитивний, негативний, і його кладемо на відпрацювання відповідних штабних тренувань", – резюмував Ніколюк.

Військові повністю переходять на стандарти НАТО

ЗСУ повністю відійшли від радянської школи тактики ведення бойових дій і перейшли на планування та проведення операцій за стандартами НАТО.

Йдеться про те, що Збройні сили України, на відміну від росіян, використовують  тактику НАТО – "тактику жаб'ячих стрибків", яка себе чудово показала на Харківщині та на правому березі Дніпра.

Спочатку потужними ракетними ударами ЗСУ знищили тилову логістику окупантів, знекровили їхній контингент на лінії бойового зіткнення і лише потім крок за кроком перейшли до безпосередньо деокупації  певної території – населеного пункту чи району.

Новини за темою: Україна стане членом НАТО після завершення війни й проведення реформ, – Столтенберг

Така тактика дозволяє уникнути чисельних жертв серед особового складу Сил оборони України. Натомість тактика росіян полягає у так званих "м'ясних штурмах", не рахуючись із величезними втратами серед особового складу.

До речі, Рада Україна – НАТО схвалила "амбітну" робочу програму на наступний рік, яка включає енергетичну безпеку та інновації, а також взаємодію.

Про це заявив генсек блоку Єнс Столтенберг на пресконференції за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ альянсу та проведення Ради Україна – НАТО.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат