USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Наступного року Україна потребуватиме близько 42 млрд доларів фінансової підтримки, щоб закрити дефіцит бюджету, – Шмигаль

Дефіцит бюджету наступного року складе близько 21% ВВП, прогнозує прем’єр-міністр країни
гроші
Джерело: відкриті джерела

Наступного року Україна потребуватиме близько 42 млрд доларів фінансової підтримки, щоб закрити дефіцит бюджету. Про це прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив у своєму виступі на щорічних осінніх зборах Міжнародного валютного фонду та Групи Світового банку.

"Міжнародна підтримка – один з основних факторів, що допоміг Україні вистояти проти повномасштабної російської агресії. Дефіцит бюджету наступного року складе близько 21% ВВП", – наголосив глава українського уряду. 

Шмигаль пояснив, що сьогодні всі зібрані податки країна направляє на безпеку й оборону. Відтак наступного року Україні знадобиться фінансова підтримка від партнерів у розмірі близько 42 млрд доларів, щоб закрити дефіцит бюджету. Ця підтримка дозволить уряду виконувати основні соціальні зобов’язання: виплачувати пенсії, зарплати лікарям та вчителям, допомагати тим, кому РФ зруйнувала домівки тощо.

Держбюджет-2024

Нагадаємо, 15 вересня уряд ухвалив проєкт бюджету України на 2024 рік з власними доходами загального фонду бюджету у 1 трлн 560 млрд гривень та видатками загального фонду у 3 трлн 108 млрд гривень.

Ключовий акцент цього проєкту – оборона й безпека України. На це буде направлено більша частина всіх ресурсів бюджету – 1 трильйон 685 млрд гривень.

"Ця сума на 113 млрд гривень більша, ніж цього року. Буде ще більше зброї та техніки. Більше дронів, боєприпасів, ракет. Так само як і цьогоріч, кожна копійка податків громадян та бізнесу піде на забезпечення наших Сил безпеки й оборони", – заявив Шмигаль.

Дефіцит бюджету у 2023-му

За дев’ять місяців поточного року державний бюджет виконано з дефіцитом у 801,6 мільярда гривень.

"За дев’ять місяців 2023 року державний бюджет виконано з дефіцитом у сумі 801,6 млрд гривень, у тому числі по загальному фонду – у 835,4 млрд гривень (проти запланованого розписом загального фонду дефіциту за цей період в 1 384,7 млрд гривень)", – ідеться у повідомленні Мінфіну.

Допомога цьогоріч

Втім, Україна періодично отримує фінансову допомогу від своїх партнерів. До прикладу, 25 вересня отримала 100 млн доларів від Світового банку під гарантію Великої Британії. Ці кошти є частиною п’ятого додаткового фінансування проєкту "Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні" PEACE in Ukraine. 

Загальний обсяг фінансової допомоги Великої Британії від лютого 2022 року сягає 1,6 млрд доларів.

Ми також писали, що Україна отримала восьмий транш макрофінансової допомоги (МФД) розміром 1,5 мільярда євро від Європейського Союзу.

Читайте також:
Через затримку допомоги Україна витратила 4 млрд доларів на зброю, що негативно вплинуло на бюджет, – Мінфін Через затримку допомоги Україна витратила 4 млрд доларів на зброю, що негативно вплинуло на бюджет, – Мінфін
У 2023 році держбюджет України отримав понад 10 млрд гривень від грального бізнесу У 2023 році держбюджет України отримав понад 10 млрд гривень від грального бізнесу
Видатки держбюджету торік перевищили 3 трлн грн: Найбільше – виплати військовим Видатки держбюджету торік перевищили 3 трлн грн: Найбільше – виплати військовим
Раді пропонують припинити держфінансування партій на період війни Раді пропонують припинити держфінансування партій на період війни