USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Рада створила ТСК з питань облаштування фортифікацій

Головою комісії призначили депутата від "Слуги народу" Миколу Задорожнього
Фортифікаційні споруди
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Сьогодні Верховна Рада законопроєктом №11282 створила тимчасову слідчу комісію щодо використання бюджетних коштів для забезпечення військових дронами та будівництва фортифікацій. "За" проголосували 277 нардепів. Про це повідомив народний депутат від "Голосу" Ярослав Железняк у Telegram.

Головою комісії призначили депутата від "Слуги народу" Миколу Задорожнього.

До складу комісії увійшли ще 13 нардепів. Комісія працюватиме протягом року. Проте вже за пів року має бути звіт перед парламентом.

Нова ТСК має вивчати потреби у дронах та формувати держзамовлення на їхнє виробництво та закупівлю, а також аналіз постачання безпілотників до війська. До того ж має вивчити облаштування фортифікацій на лінії зіткнення та цільове використання коштів, виділених на їхнє будівництво.

Чому створили ТСК?

Нещодавно правоохоронці встановили, що на Харківщині будівельна компанія хотіла присвоїти 20 мільйонів гривень бюджетних коштів під час будівництва фортифікаційних споруд. Це, ймовірно, стало однією із причин.

Встановлено, що підприємство неодноразово ставало переможцем тендерних торгів. Проте після отримання коштів особа намагалася перерахувати гроші на рахунок компанії, що може бути пов’язана із діяльністю так званих "конвертаційних центрів". Наразі вихідні платежі по рахунках фізособи – підприємця зупинили, а 20,45 млн гривень заблокували.

Будівництво фортифікацій

У листопаді 2023 року президент Володимир Зеленський провів загальнодержавну нараду щодо зміцнення фортифікацій на основних напрямках, де потрібно посилити та прискорити будівництво споруд.

Згодом Кабінет міністрів затвердив новий підхід до будівництва фортифікацій. Згідно з ним, зокрема оборонні споруди будуватимуть не коштом окремої бюджетної програми, а в межах видатків державного та місцевих бюджетів, а також інших джерел, дозволених законодавством.

Скільки коштів вже виділено?

Загалом від початку 2024 року уряд виділив близько 30 млрд гривень на будівництво та облаштування фортифікацій.

Читайте також:
У Чехії судять добровольця, який воював за Україну: Звинувачують у мародерстві У Чехії судять добровольця, який воював за Україну: Звинувачують у мародерстві
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"