USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Наступ на Харківщину: ДБР встановило похвилинний розвиток подій, відкрито справу про самовільне залишення поля бою

Правоохоронці перевіряють зведення фортифікаційних споруд та взаємодію між військовими підрозділами
Харківщина наступ
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Державне бюро розслідувань розпочало досудове розслідування за фактом прориву окупантами державного кордону в Харківській області. Про це інформує пресслужба відомства.

"Наразі вже встановлений похвилинний розвиток подій. Призначено низку важливих експертиз, які планується завершити найближчим часом", – йдеться в повідомленні.

Правоохоронці перевіряють рівень забезпечення та укомплектування особовим складом частин ЗСУ, зведення фортифікаційних споруд, взаємодію між військовими підрозділами тощо. А також дії керівництва в регіоні в ході наступальних дій противника, до та після них, досліджуються можливі факти безпідставного залишення бойових позицій підрозділами ЗСУ.

Відкрито справу за попередньою кваліфікацією самовільне залишення поля бою та недбале ставлення до військової служби (ст. 429, ч. 4 ст. 425 КК України).

Проти кого відкрито справу?

25 травня Держбюро повідомило про початок кримінального провадження стосовно залишення позицій на Харківщині щодо командування 125-ї окремої бригади територіальної оборони. 

Саме ці підрозділи стояли біля Стрілечої, Красного, Борисівки, Пильного, Гатища та інших населених пунктів Харківської області, де 10 квітня здійснили успішні штурми росіяни. Йдеться про підрозділи чисельністю до однієї роти, які входили до складу першого ешелону оборони.

У кримінальному правопорушенні фігурують командири взводів, радіотелефоністи, санінструктори, гранатометники, стрільці, снайпери, навідники та інші.

Їм загрожує до 10 років в’язниці.

Наступ на Харківщину

10 травня 2024 року окупанти під час штурмів українських позицій зуміли прорвати перший ешелон оборони та захопити кілька населених пунктів вздовж лінії кордону України з РФ, завдавши втрат ЗСУ та мирному населенню.

В ISW зазначали, що окупаційна армія просунулася в Харківській області не більше ніж на вісім кілометрів від кордону. Тепер ворог має намір створити "буферну зону", а не просуватися вглиб.

Зеленський же заявив, що росіяни в рамках наступу на Харківську область не дійшли до основних ліній оборони.

Читайте також:
Якщо немає достатніх доказів – переходять до фальсифікації документів, – адвокат про доказову базу у справі ТОВ Якщо немає достатніх доказів – переходять до фальсифікації документів, – адвокат про доказову базу у справі ТОВ "Краснолиманське"
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав
Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО