USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Наступ на Харківщині: Проти командування 125-ї бригади відкрили справу через залишення позицій

У рамках розслідування було призначено військову експертизу
ДБР
ДБР
Джерело: відкриті джерела

Державне бюро розслідувань розпочало кримінальне провадження щодо командування 125-ї окремої бригади територіальної оборони стосовно залишення позицій на Харківщині. Про це йдеться в ухвалі суду, яка внесена до Єдиного реєстру судових рішень.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 10 травня біля Стрілечої, Красного, Борисівки, Пильного, Гатища та інших населених пунктів Харківської області підрозділи 125-ї бригади залишили бойові позиції під час штурмових дій росіян.

Йдеться про підрозділи чисельністю до однієї роти, які входили до складу першого ешелону оборони. Внаслідок цього ураження противника здійснювалось силами 2-го ешелону.

За версією слідства, командування 125-ї бригади та підпорядкованих їй підрозділів, а саме: 415-го окремого стрілецького батальйону,  23-ї механізованої бригади, 172-го окремого стрілецького та інших підрозділів, внаслідок недбалого ставлення до військової служби, не організували належним чином оборону позицій на кордоні Харківської області та РФ. Це призвело до втрати позицій, військової техніки та особового складу підрозділу.

Тепер слідство має встановити причинний зв’язок між цими діями та втратою позицій, особового складу та військової техніки.

Згідно з реєстром, у кримінальному правопорушенні фігурують командири взводів, радіотелефоністи, санінструктори, гранатометники, стрільці, снайпери, навідники та інші.

У рамках розслідування було призначено військову експертизу. Саме кримінальне провадження було відкрито за фактами недбалого ставлення до військової служби (ч. 4 ст. 425 ККУ) і самовільного залишення поля бою (ст. 429 ККУ).

Максимальне покарання за цими статтями передбачає до 10 років позбавлення волі.

Більше про наступ на Харківщину

Нагадаємо, що російські окупанти розпочали наступ на Харківщину 10 травня. З того часу їм вдалося захопити кілька прикордонних сіл, які з початку війни перебували у сірій зоні.

За словами президента України Володимира Зеленського, російські війська в рамках наступу на Харківську область не дійшли до основних ліній оборони.

В ISW зазначали, що окупаційна армія просунулася в Харківській області не більше ніж на вісім кілометрів від кордону. Тепер ворог має намір створити "буферну зону", а не просуватися вглиб.

Додамо

Як розповів глава Харківської ОВА Олег Синєгубов, російські війська планували за декілька днів захопити місто Вовчанськ і дійти до Харкова. На його думку, є ймовірність, що окупанти можуть здійснити наступ на Харківську область із Сумського напрямку. 

Читайте також:
Якщо немає достатніх доказів – переходять до фальсифікації документів, – адвокат про доказову базу у справі ТОВ Якщо немає достатніх доказів – переходять до фальсифікації документів, – адвокат про доказову базу у справі ТОВ "Краснолиманське"
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав
Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО