USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Населення України до 2051 року може зменшитися до 25,2 млн. Мінсоцполітики пропонує стратегію демографічного розвитку до 2040-го

Нова стратегія може допомогти пом'якшити демографічну кризу і зберегти кількість населення на рівні 31,6 млн людей
люди
Джерело: Facebook

За відсутності змін чисельність населення України в кордонах 1991 року, за оцінкою Інституту демографії та проблем якості життя НАН України, може знизитися до 28,9 млн осіб на 1 січня 2041-го і до 25,2 – на 1 січня 2051-го. За умови впровадження стратегії демографічного розвитку України на період до 2040 року демографічну кризу можна пом'якшити, вважають у Міністерстві соціальної політики. 

Стратегія повинна забезпечити гідний рівень і якість життя кожному українцю, створити умови для повернення українців з-за кордону та для відтворення населення.

"Перевагою другого сценарію є мінімізація наслідків війни та пом’якшення демографічної кризи, що виразиться у значно кращих параметрах демографічної динаміки: за цим варіантом чисельність населення становитиме на 01 січня 2041 року 33,9 млн осіб, на 01 січня 2051-го – 31,6 млн осіб", – повідомили в відомстві.

Там додали, що після початку повномасштабної війни сумарний коефіцієнт народжуваності впав до 1,0. У 2021 році він складав 1,16 – на 45% менше від необхідного рівня для простого відтворення населення. Для відновлення чисельності населення цільовий показник народжуваності має становити близько 2,2. Окрім низької народжуваності на демографічну кризу в Україні впливає і передчасна смертність, насамперед чоловіків. Середня тривалість життя в Україні у 2020 році становила 71,3 року, що є найнижчим показником у Європі.

В чому суть стратегії

Зазначається, що для вирішення зазначених завдань спільно із широким колом представників експертного середовища, залученням Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України, органів влади, міжнародних партнерів Мінсоцполітики розробило проєкт Стратегії демографічного розвитку до 2040 року.

Її метою є забезпечення довгострокового відтворення населення України, зокрема і в несприятливих умовах (війни, епідемії, бідність, економічні кризи, екологічні та техногенні катастрофи), здатності людей адаптуватись до змін зі збереженням та/або поліпшенням ключових соціально-демографічних характеристик.

За даними міністерства, це високорівневий документ, який дає загальний опис проблем та цілей і завдань, спрямованих на їх вирішення. Після затвердження урядом проєкт стратегії буде доповнений детальним планом заходів, що забезпечить її узгоджену реалізацію всіма дотичними органами влади.

Реалізація стратегії розрахована на 2024–2040 роки. План заходів з її реалізації затверджуватиметься щодва роки, у ньому буде визначено завдання та заходи для їх виконання, відповідальні за їх виконання та індикатори виконання. На період активних бойових дій виключно орієнтовні, а не контрольні індикатори.

Відсьогодні починаються публічні консультації щодо обговорення цього проєкту. Мінсоцполітики запрошує експертів з різних сфер, громадськість, міжнародне співтовариство до коментування, надання пропозицій, додаткових аналітичних даних, які можуть посилити, підвищити якість документа та ефективність його реалізації.

Станом на кінець червня 2023 року за кордоном проживають понад 8 млн українців. Це – 20% населення України до повномасштабного вторгнення Росії. Згідно з даними українського МЗС, станом на 21 червня 2023 року за кордоном перебуває 8 млн 177 тис. українців. Це фактично 20% від кількості населення, яке фіксувалося до 24 лютого 2022 року.

В Організації Об’єднаних Націй заявляють, що більшість опитаних українських біженців і внутрішньо переміщених осіб (65% і 72% відповідно) все ще мають намір повернутися додому, однак їхня кількість все ж зменшується.

Читайте також:
Кабмін скасував проведення перепису населення у 2023 році Кабмін скасував проведення перепису населення у 2023 році
В Україні більше не буде селищ міського типу: Закон В Україні більше не буде селищ міського типу: Закон
Наразі населення України становить 29 млн людей: Тривожні показники еміграції Наразі населення України становить 29 млн людей: Тривожні показники еміграції
Індія обігнала Китай та стала найбільшою за чисельністю населення країною світу Індія обігнала Китай та стала найбільшою за чисельністю населення країною світу