USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

2024-й може бути важчим за 2023 рік: Генерал Тарнавський спрогнозував ситуацію на фронті наступного року

Чим ближче до виконання головної мети – виходу на наші кордони, буде ще складніше, каже Тарнавський
ЗСУ, війна
Джерело: Генштаб ЗСУ

Генерал Олександр Тарнавський, який є командувачем Оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія", спрогнозував ситуацію на фронті наступного року та припустив, що 2024 рік може бути важчим для України.

"Я думаю, що наступний рік буде, можливо, ще важчим. Тому що ми повинні закінчувати ведення бойових дій і звільнення наших територій. І чим ближче до виконання цього завдання, головної мети – виходу на наші кордони, воно буде ще складніше. Ворог про це знає і буде творити все для того, щоб ми це завдання не виконали. Тому, як кажуть, нам – удачі, ну а їм – вони свій вибір зробили. Тому я кажу, що рік буде важкий", – заявив Тарнавський в інтерв'ю ВВС

Ситуація на напрямку

Генерал пояснює, що нині ситуація на напрямку напружено складна. Ворог активізував свої дії майже по всій лінії бойового зіткнення. Стратегічна мета ворога – це ліквідація української державності. Саме тому російське керівництво хоче якось реалізувати всі ці наміри на кінець цього року, додає Тарнавський.

"Як мінімум - це взяття населеного пункту Авдіївка. А більш амбітна мета – це вихід на адміністративні межі Донецької, Луганської областей та захоплення територій на ділянках, втрачених росіянами під час ведення наших наступальних дій на Запорізькому напрямку", – пояснює він.

Нині, розповідає генерал, в Авдіївці зусилля противника зосереджені на двох напрямках: головного удару, а також на відволікаючих напрямках.

"Він зосередив велику чисельність особового складу. Але, я вам скажу, тими силами і засобами можна було  досягти кращих успіхів. Я думаю, що наші воїни впевнено ведуть оборонні дії. До речі, хочу сказати, активні. Ми не лише захищаємо територію, ми також негайно реагуємо для того, щоб повернути ту ділянку місцевості, яку втратили", – зазначає він.

Втім, зауважує: завжди необхідно оцінювати ситуацію: якщо є можливість для збереження особового складу і техніки – десь зробити крок назад або в бік і потім знищити ворога. А потім вийти в попереднє положення.

А от Мар'їнку противник практично стер із землі, уточнює генерал.

"Знаєте, навіть фундаменту на деяких ділянках немає. Мар'їнка – це невеличке містечко, передмістя Донецька, і бої за Мар'їнку ведуться вже не день і не місяць. Другий рік там тривають активні бойові дії", – наголошує Тарнавський.

Брак ресурсу є завжди

Тарнавський каже, що завжди є брак ресурсу – як людського, так і технічного.

"Це у всіх військових частинах і угрупованнях. І скільки б ресурсів не було – цього все одно мало. Те, що для перемоги в цій війні нам реально потрібні додаткові сили та засоби – ми всі це прекрасно розуміємо. Тому що ті люди, які сьогодні виконують завдання, вони мають таке поняття, як втома. Тому їх потрібно підмінити, замінити. А коли ми не маємо ресурсу для заміни – це, на жаль, виснаження для особового складу. Настає моральна втома під час виконання бойових завдань. На фронті потрібні та важливі як піхотинці, так і кухарі чи слюсарі. Кожен повинен виконувати своє завдання. Тому сьогодні важко, але продовжуємо виконувати завдання", – зауважив командувач угруповання військ "Таврія".

Чи є сенс тримати вщент зруйновані міста?

Відповідаючи на питання, чи є сенс тримати зруйновані міста, генерал відповідає коротко: "Ми сьогодні боронимо нашу землю".

"І не шляхом самодурства або ліквідації нашого особового складу, а вмілих дій – маневром, вогнем, переміщенням, введенням противника в оману. Тому сьогодні питання не стоїть так – відійти або що. Ми сьогодні чітко усвідомлюємо, якщо десь все знищено або немає можливості – наше завдання перш за все зберегти особовий склад. І ми вживаємо всіх заходів для того, щоб воно було не "любой ценой", – додає він.

А от на запитання, чи реально в наступному році завершити війну, Тарнавський відповів: "Питання "завершити війну" я ніколи не ставлю. Питання – перемогти. Тому що завершити війну можна по-різному. Для нас військових – це перемога".

Додамо

Президент Зеленський під час пресконференції наголосив, що ніхто не знає відповіді, чи закінчиться війна у 2024 році. Навіть ті командири, які кажуть, що вона не закінчиться у 2024 році, вони не знають. 

"Війна, перемога, стагнація залежить від багатьох рішень, ризиків, напрямків. Але багато залежить від нас з вами. Якщо ми не втратимо нашу стійкість, наш дух. Можна жити зі скепсисом, то можна і країну... зі скепсисом. Я не готовий, і таких як я, багато, не готовий віддати Україну", – сказав Зеленський.

Разом з цим на питання, чи може Україна поступово прийти до програшу у війні, Зеленський відповів: "Ні".

"Ми були у найскладнішій ситуації, ми були майже повністю окуповані – принаймні центральні регіони, логістика нашої держави, дороги, залізниця, доставка продуктів харчування, ми були в повній блокаді, ми вийшли. Зараз в нас інша ситуація", – пояснив глава держави.

До того ж президент України зауважив, що Російська Федерація не досягла жодної перемоги на полі бою за 2023 рік. Зокрема йдеться про плани окупантів вийти на адмінкордони Донецької та Луганської областей.

"Що стосується на полі бою, жодного результату Росія не досягла за цей рік. Це, до речі, є доказаний той факт, що меседжі Кремля не змінилися, що у них незмінні цілі "СВО". А цілі були зрозумілі – окупація нашої держави, а головна потім ціль, яку вони в риториці змінювали, – це вихід на адміністративні кордони українського Донбасу. Вони не досягли цієї цілі. Жодної перемоги Росія не досягла. Які там три дні? Вже два роки. Бійці наші молодці, люди молодці і я ще раз їм за це вдячний", – наголосив Зеленський.

Читайте також:
Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється з запізненням на рік, - Зеленський Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється з запізненням на рік, - Зеленський
Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні
Націоналізація Націоналізація "покинутого" житла на ТОТ України: РФ хоче вкрасти понад 13 тисяч домівок
Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку "Резерв+"