USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Нардепи пропонують Раді запровадити акциз на солодкі газовані напої

Документ пропонує встановити специфічну ставку податку у розмірі 0,1 євро (4 гривні) за 1 літр напою. Платниками податку будуть виробники та імпортери напоїв
солодка вода
Джерело: відкриті джерела

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкти №9032-1 і №9033-1, що передбачають запровадження акцизного податку на солодкі газовані напої, а також визначають напрями спрямування виручених коштів.

"Більше року наш комітет проводив консультації із ВООЗ та профільним міністерством, експертами щодо доцільності введення акцизного податку на солодкі газовані напої. Більшість експертів схвально поставилися до такої ідеї. На даний час під двома законопроєктами стоять підписи понад 80 народних депутатів", – зазначив голова комітету ВР з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Документ №9032-1 вносить зміни до Податкового кодексу, якими пропонується встановити на мінеральні та газовані води з додаванням цукру та інших підсолоджувачів, ароматичних речовин ставку податку у розмірі 0,1 євро (4 грн) на один літр напою. Платниками будуть виробники та імпортери напоїв.

Законопроєкт №9033-1 визначає, що 50% виручених коштів спрямовуються на реалізацію програм профілактики та лікування захворювань, які виникають від регулярного вживання солодких газованих напоїв. Інші 50% – буде спрямовано на програму дитячого харчування у школах, яку ініціювала перша леді Олена Зеленська.

"Якщо Верховна Рада ухвалить законопроєкти цьогоріч, то закон почне діяти наступного року. Враховуючи міжнародний досвід, прогнозується зменшення обсягу споживання таких напоїв приблизно на 20% і, відповідно, перехід українців на споживання здорової альтернативи, тобто води", – резюмував Радуцький.

У пояснювальній записці сказано, що на відміну від цукру з продуктів харчування, цукор із напоїв (особливо газованих) засвоюється занадто швидко, що негативно впливає на роботу підшлункової залози та печінки, а з часом підвищує ризики розвитку діабету, порушення роботи серцево-судинної системи, пошкодження кровоносних судин, виникнення та розвиток ожиріння, захворювань кишково-шлункового тракту.

А вживання солодких напоїв людьми із групи ризику (із захворюваннями на діабет, хвороб серця, шлунку тощо) може суттєво ускладнити перебіг уже існуючої хвороби та спричинити фатальні наслідки.

Приблизно 50 країн світу запровадили податки на солодкі напої у різних формах, адаптувавши широкі глобальні рекомендації щодо використання фіскальної політики до свого конкретного контексту та "інноваційно" впроваджуючи податкову політику для досягнення цілей охорони здоров’я.

Запровадження акцизного податку на солодкі напої відповідає Директиві ЄС 2020/262 від 19 грудня 2019 року. Статтею 1 загальних положень цієї Директиви встановлено, що для визначення загального режиму оподаткування акцизами держави-члени можуть накладати податки на товари, що не є підакцизними.

Читайте також:
Україна ратифікувала Угоду про цифрову торгівлю з Великою Британією Україна ратифікувала Угоду про цифрову торгівлю з Великою Британією
Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про "клуб білого бізнесу"
Верховна Рада збільшила чисельність ДПСУ на 15 тисяч військовослужбовців  Верховна Рада збільшила чисельність ДПСУ на 15 тисяч військовослужбовців
Парламент підтримав спрощення торгівлі вживаними авто Парламент підтримав спрощення торгівлі вживаними авто