USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Нардепа Дубневича оголосили у міжнародний розшук

Невідомо, як Дубневич перетнув кордон, даних про це в системі немає
Дубневич
Ярослав Дубневич
Джерело: відкриті джерела

У Вищому антикорупційному суді (ВАКС) відбулось чергове засідання у справі збитків "Укрзалізниці" на 93 млн гривень, де обвинуваченим є народний депутат Ярослав Дубневич. За його результатами народного обранця оголошено у міжнародний розшук. Про це повідомляє Центр протидії корупції.

Як зазначив прокурор, 8 жовтня 2023 року Дубневич перетнув кордон Румунії з Угорщиною, подальше його місцезнаходження невідоме. Про це на запит українських органів відповіли в Європолі.

При цьому невідомо, як він перетнув український кордон, адже даних про це в системі немає.

ВАКС відповідне клопотання прокурора задовольнив та оголосив Дубневича в міжнародний розшук.

Рішення ухвалили судді Оксана Олійник, Віра Михайленко та Володимир Воронько.

Воно дасть змогу надалі ініціювати зміну запобіжного заходу та стягнути 56 млн гривень в дохід держави.

Захист же своєю чергою продовжував наполягати на тому, що Дубневич перебуває на лікуванні. Але в якому саме місці, казати не стали.

Нагадаємо, на одному із попередніх засідань сам депутат через відеозвʼязок теж говорив, що нібито перебуває в лікарні в Україні, але повідомляти своє точне місцезнаходження відмовився.

Що каже САП?

Розшук Дубневича підтвердили у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

"ВАКС за клопотанням прокурора САП оголосив у міжнародний розшук народного депутата, обвинуваченого у незаконному заволодінні 93 млн гривень. 2 листопада 2023 року колегія суддів ВАКС задовольнила клопотання прокурора САП про оголошення в міжнародний розшук народного депутата, обвинуваченого у незаконному заволодінні 93 млн гривень коштів ПАТ "Укрзалізниці", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що питання щодо повернення в дохід держави застави у розмірі 56 млн гривень та зміну обвинуваченому запобіжного заходу будуть вирішуватись у наступних судових засіданнях.

У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі нагадали, що 26 жовтня колегія суддів ВАКС після неявки до суду указаного нардепа постановила здійснити до нього привід. Крім того, Вищий антикорупційний суд зобов’язав нардепа сплатити понад 5368 гривень штрафу за неявку у судове засідання та невиконання обов’язку підкоритися законним вимогам суду.

"Наголошуємо, що вказаний депутат є підозрюваним і в іншому кримінальному провадженні. 10.10.2023 за дорученням керівника САП прокурор повідомив йому про підозру в організації заволодіння майном держави (природним газом) на суму понад 2,1 млрд гривень та легалізації незаконно отриманого прибутку. Зважаючи на те, що місцезнаходження нардепа не було встановлено, про підозру йому повідомлено в порядку ст. 135 КПК України", – додали у прокуратурі.

Що відомо про Дубневича

За інформацією Руху ЧЕСНО, Ярослав Дубневич увійшов до списку прогульників серед народних депутатів Верховної Ради 9-го скликання. За даними дослідження, пропустив 75% голосувань в проміжку від початку 2022 року і до травня 2023 року. До речі, у депутатській групі "За майбутнє", до якої входить нардеп, найбільший відсоток прогульників серед парламентарів.

22 квітня 2020 року антикорупційна прокуратура завершила досудове розслідування у справі Дубневича та тендерів "Укрзалізниці" й передала матеріали кримінального провадження на ознайомлення фігурантам. Політик був заарештований з правом внесення застави у 90 мільйонів гривень, яку було внесено. 8 листопада 2019 року народний депутат вийшов із СІЗО.

У 2019 році був обраний до Верховної Ради 9-го скликання як безпартійний самовисуванець за 120-м округом (Львівська область). Член депутатської групи "За майбутнє". Член Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування. З 2008-го по 2011 рік був представником "Укрзалізниці" в Секретаріаті Верховної Ради. Був президентом корпорації "КРТ" ("Колійні ремонтні технології", – ред.), що займається виробництвом деталей для залізниці, обіймав керівні посади в інших комерційних структурах.

Займався аграрним бізнесом, разом із братом Богданом заснував кооператив з пошиття взуття. Працював пресувальником, згодом – бригадиром бригади пресувальників у Пустомитівському райпобуткомбінаті.

Закінчив НУ "Львівська Політехніка" за спеціальністю "Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності", Дніпропетровський національний університет залізничного транспорту ім. В. Лазаряна за фахом "Облік та аудит" та взуттєве училище. Заслужений працівник транспорту України.

Читайте також:
Щодо заступника МОН Винницького проведуть службове розслідування: Знайшли порушення, пов’язане з корупцією Щодо заступника МОН Винницького проведуть службове розслідування: Знайшли порушення, пов’язане з корупцією
Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону
Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців
Заборона на консульські послуги суперечить Конституції, – В'ятрович Заборона на консульські послуги суперечить Конституції, – В'ятрович