USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Нардеп із "ОПЗЖ" Христенко за п'ять днів до початку великої війни орендував велику квартиру в Польщі і відтоді не повертався, – "Схеми"

Водночас у 2022 році нардеп-утікач задекларував лише 42 тисячі гривень депутатської заробітної плати
Христенко
Христенко
Джерело: відкриті джерела

Народний депутат від забороненої партії "ОПЗЖ" Федір Христенко, який виїхав з України 14 лютого 2022 року і відтоді не повертався, у щорічній декларації за 2022 рік вказав, що разом з родиною проживає у Польщі, у квартирі площею 173 квадратних метри. Відповідно до декларації, ці апартаменти нардеп орендував 19 лютого – за п'ять днів до повномасштабного вторгнення Росії, повідомляють "Схеми" із посиланням на Державний реєстр декларацій.

У декларації Христенко зазначив, що квартиру у Польщі орендує разом із дружиною та дочкою у власника – громадянина Польщі Мациєжа Дражкевича.

"Точна адреса у публічно доступній декларації не вказана, але, ймовірно, це будинок на вул. Сармацькій в елітному районі Варшави, де, за інформацією видання "Бахмут IN.UA", у серпні 2022 році були зафіксовані одразу три автівки, оформлені на дружину Христенка: BMW M760LI, Bentley Continental та Porsche Cayenne. Їх нардеп також задекларував. Крім нового орендованого житла в Польщі нардеп вказав у декларації за 2022 рік, що родина володіє у Росії квартирою на 176 квадратних метрів та трьома паркомісцями. Ця нерухомість у Москві записана на дружину Марину Христенко з 2018 року. Орієнтовна вартість таких апартаментів, згідно з сайтами нерухомості, – понад 100 мільйонів рублів (приблизно 1 мільйон доларів, – ред.)", – йдеться в розслідуванні.

Водночас у 2022 році нардеп-утікач задекларував лише 42 тисячі гривень депутатської заробітної плати. Таку суму можна пояснити тим, що керівництво ВР назвало Христенка одним з найбільших депутатів-"прогульників", через що йому припинили нараховувати зарплату.

"Як стало відомо "Схемам" від джерел із доступом до бази перетину кордону, Христенко виїхав з України за 10 днів до повномасштабної війни. Депутат вилетів із Борисполя 14 лютого 2022 року, й відтоді не повертався. "Схеми" звернулись за коментарем до нардепа і чекають на відповідь", – зазначили розслідувачі.

Що відомо про Христенка?

Федір Христенко у 2019 році був обраний народним депутатом від партії "Опозиційна платформа – За життя" за виборчим округом в Бахмутському районі Донецькій області, який наразі частково окупований армією РФ. Журналістам не вдалося знайти публічних згадок про його роботу з виборцями в окрузі. Після 24-го лютого Христенко також публічно не засуджував російську агресію.

Раніше "Схеми" писали про тестя Христенка – Сергія Брюховецького, із бізнес-зв'язками в угрупованні "ДНР". Це не завадило йому у 2021 році отримати від державного Укрексімбанку кредит на 60 мільйонів доларів для купівлі торгівельного центру "Скай Молл" у Києві.

Новини за темою: Зрадники можуть лишитись без державних нагород: Раді пропонують підкорегувати відповідний закон

Хто у ВРУ, Кабміні та ОП подав звіти за 2021–2022 роки

22% народних депутатів Верховної Ради України подали до НАЗК декларації про майно та доходи за 2021-й, за 2022 рік таких 14%, більшість із них – представники "Слуги народу", однак у відсотковому співвідношенні лідерство закріпилося за двома депутатськими групами: "Відновлення України" та "Довіра".

Така кількість декларацій наразі є у реєстрі НАЗК після відновлення його публічного доступу після повномасштабного вторгнення.

Ми й надалі публікуватимемо розбір декларацій чиновників.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням