USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

е-Декларування: Хто у ВРУ, Кабміні та ОП подав звіти за 2021–2022 роки

Декларації президента Володимира Зеленського та глави ОП Андрія Єрмака за 2021–2022 роки в реєстрі НАЗК наразі відсутні
е-декларації

Е-декларації

Джерело: відкриті джерела

22% народних депутатів Верховної Ради України подали до НАЗК декларації про майно та доходи за 2021 рік, за 2022 таких 14%, більшість із них – представники "Слуги народу", однак у відсотковому співвідношенні лідерство закріпилося за двома депутатськими групами: "Відновлення України" та "Довіра". Така кількість декларацій наразі є у реєстрі НАЗК після відновлення його публічного доступу після повномасштабного вторгнення, пише Рух "ЧЕСНО".

За інформацією Руху, серед керівництва парламенту декларації подав лише голова ВРУ Руслан Стефанчук – за обидва роки. Натомість перший заступник спікера та колишній лідер партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко в інтерв’ю "ЧЕСНО" у квітні заявляв, що "у процесі подання", проте його декларацій досі немає в переліку. 

Серед керівництва парламентських фракцій декларації за обидва роки подав лише голова монобільшості Давид Арахамія. За 2022 рік парламентар серед іншого задекларував 900 тисяч доларів і 200 тисяч євро готівкою, а також коштовні годинники, ювелірні вироби та нові автівки, які орендує його дружина.

"Натомість У Кабміні задекларувалися сім урядовців за 2021 рік та 6 за 2022. Переважно, це колишні міністри, яких нещодавно звільнили та чинні міністри Дмитро Кулеба та Олександр Кубраков. Серед посадовців Офісу президента задекларувалися п’ятеро заступників керівника ОП за 2021 рік та четверо за 2022 рік. Декларації президента Володимира Зеленського та глави ОП Андрія Єрмака за 2021-2022 роки в реєстрі НАЗК наразі відсутні", – йдеться у повідомленні.

Також міністр оборони України Рустем Умєров оприлюднив декларацію про доходи і майновий стан у 2022 році. Згідно з декларацією, його дохід торік склав 4 млн 560 тис. 529 гривень. Своєю чергою дружина Умєрова задекларувала 1 млн 704 тис. 568 гривень доходів.

Крім того, заступник керівника Офісу президента України Ростислав Шурма у 2022 році отримав за основним місцем роботи 415,6 тис. грн у вигляді зарплати. І задекларував доходи у вигляді відсотків за банківськими вкладами на загальну суму понад 265 тис. грн, свідчить його декларація на сайті НАЗК. 

Що передувало?

Нагадаємо, що з початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну і введення в країні воєнного стану з українських посадовців тимчасово зняли обов'язок декларувати статки.

Вже 22 лютого 2023 року президент Володимир Зеленський схвалив петицію, яка вимагає відновити обов'язок депутатів та інших посадовців декларувати свої статки.

12 жовтня 2023 року набрав чинності закон про відновлення декларування. Одночасно стартувала й кампанія декларування за 2021–2022 роки, яка триватиме до 31 січня 2024 року.

Активізація подання декларацій відбувається наприкінці кампанії декларування. Тому в НАЗК очікують, що в січні декларуватимуться інтенсивніше.

Вилучення декларацій з публічної частини Реєстру декларацій можливе і після його відкриття до завершення чи скасування воєнного стану в Україні, однак у такому разі певний час вони перебуватимуть у відкритому доступі.

Усі документи, подані до Реєстру декларантами, стосовно яких на підставі подань вже застосовані заходи захисту, вилучаються з публічного доступу автоматично. Ініціатором вилучення декларацій, поданих суб’єктами декларування, які наразі мобілізовані до лав ЗСУ, є Генеральний Штаб ЗСУ.

Чому законопроєкт про е-декларації такий важливий?

Відновлення електронного декларування для посадовців потрібне, зокрема, для виконання Україною семи рекомендацій на шляху до вступу в ЄС. Уже в жовтні Єврокомісія має надати звіт з оцінкою виконання Україною цих кроків. 

Окрім того, на важливості відновлення декларування для чиновників наголошував Міжнародний валютний фонд. Це потрібно для виконання зобов'язань України за Меморандумом у межах програми EFF.

Ми й надалі публікуватимемо розбір декларацій чиновників.

Читайте також:
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот
Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен