USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Надзвичайний стан на Гаїті: Банди атакували будівлі уряду й президентський палац

Також до 10 березня в країні запровадили комендантську годину
банди Гаїті
Банди Гаїті
Джерело: CNN

Увечері 8 березня озброєні банди атакували урядові будівлі, поліцейські дільниці, будівлю МВС і президентський палац у столиці Гаїті Порт-о-Пренс. Про це інформує ABC News.

Очевидці розповіли журналістам, що бачили сутички між поліцейськими й бандитами, коли ті спробували захопити дві поліцейські дільниці в центрі столиці Гаїті. А постріли чули по всьому місту.

"Під час перестрілки у Порт-о-Пренс вбили понад десяток представників банд. Про жертв серед поліції не повідомляють", – вказують джерела видання.

У країні до 3 квітня діятиме надзвичайний стан. А до 10 березня запровадили комендантську годину. Хаос у столиці змусив сотні людей залишити свої домівки.

Зараз у Порт-о-Пренс працює лише одна державна лікарня. Активісти бʼють на сполох й зауважують, що у вимушених біженців нема базових умов для життя.

Правоохоронці Гаїті намагаються якомога швидше взяти ситуацію під контроль. 

Що передувало?

Загострення на Гаїті почалося на початку березня. Банди випустили з вʼязниці в столиці Гаїті сотні увʼязнених.

Колишній поліцейський, а нині лідер місцевих банд Джиммі Шерізьє закликає чинного премʼєра країни Аріеля Анрі залишити посаду – він прийшов до влади після вбивства президента Гаїті Жовенеля Моїза у 2021 році.

Раніше Анрі говорив, що покине пост у лютому, однак нині стверджує, що вибори відкладуть до кінця серпня 2025 року.

Під час початку заворушень Анрі був у Кенії – намагався домовитися про введення іноземних військ на Гаїті для придушення організованої злочинності. Зараз, за джерелами ЗМІ, Анрі знаходиться в Пуерто-Ріко.

До речі, президентський палац у столиці Гаїті порожній із моменту вбивства президента Жовенеля Моїза у 2021 році, а частина комплексу зруйнована після землетрусу 2010 року.

"Водночас палац залишається символом федерального правління Гаїті й цілодобово охороняється, тож якби палац перейшов під контроль банд, це стало б надзвичайно символічним ударом по зусиллях Гаїті в боротьбі з організованою злочинністю", – пишуть журналісти.

Обстановка на Гаїті

Як повідомляють західні видання, банди на Гаїті – дуже серйозна проблема. За даними ООН, угруповання можуть контролювати 80% столиці.

Банди значно посилили свій вплив після вбивства президента країни Жовенеля Моїза в липні 2021 року і нерідко нападали на цілі квартали в містах, страчуючи там чоловіків, жінок і дітей.

Також гаїтянські банди викрадають місцевих мешканців і місіонерів задля викупу, вимагаючи за звільнення мільйони доларів.

Додамо

Прем'єр-міністр Гаїті Аріель Анрі неодноразово звертався з проханням про розгортання іноземних сил безпеки для припинення насильства з боку банд. Проте Сполучені Штати Америки та їхні союзники не прагнули втручатися, і ця ідея викликає суперечки в країні.

До того ж Жан-Жуніор Жозеф, офіційний представник уряду, заперечив, що уряд зв'язувався з "Вагнером" або зустрічався з його соратниками.

Читайте також:
Великдень-2024: Як цьогоріч в умовах війни відзначаємо свято та де дивитися трансляцію богослужінь Великдень-2024: Як цьогоріч в умовах війни відзначаємо свято та де дивитися трансляцію богослужінь
Українців попередили про загрозу ракетних ударів РФ на Великдень. Поліція посилює заходи безпеки біля церков Українців попередили про загрозу ракетних ударів РФ на Великдень. Поліція посилює заходи безпеки біля церков
Uklon більше не працюватиме під час комендантської години Uklon більше не працюватиме під час комендантської години
Комендантська година в Україні. Рада у першому читанні підтримала штрафи за порушення Комендантська година в Україні. Рада у першому читанні підтримала штрафи за порушення