USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

НАБУ завершило розслідування справи про злочинну групу в Одесі, де фігурує Труханов

Через діяльність цієї групи громада Одеси зазнала збитків на 689 млн гривень
Геннадій Труханов
Міський голова Одеси Геннадій Труханов
Джерело: відкриті джерела
Правоохоронці завершили розслідування справи про злочинну групу в Одесі, до якої входить керівництво міста та правоохоронці. За даними слідства, через діяльність цієї групи місцева громада Одеси зазнала збитків на 689 мільйонів гривень. Про це повідомили пресслужби САП та НАБУ.

Як вказують слідчі, учасники цієї групи у змові з іншими розробили схему незаконного заволодіння коштами місцевого бюджету та землею територіальної громади Одеси, щоб передати її під забудову.

Схема розкрадання

У 2016 році Одеська міськрада викупила в комерційної структури нежитлову нерухомість на ділянці, завдяки якій планували розширити одеське кладовище "Західне". За результатами "незалежної оцінки" ціну викупу визначили у понад 146 млн гривень.

Але експертиза правоохоронців показала, що ціна має становити близько 16 млн гривень. А гроші, які надійшли комерційній компанії від міськради, вивели та легалізували через низку суб’єктів господарювання.

За даними слідства, загалом у 2016–2019 роках одеська громада втратила щонайменше шість земельних ділянок загальною площею 15,9 га та 131 млн гривень, які посадовці Одеської міськради незаконно переплатили з бюджету. Загальний розмір завданої шкоди за цими епізодами за результатами експертизи становить 689 млн гривень.

За даними слідства, члени одеської групи отримували від забудовника реальну ринкову вартість права забудови (в діапазоні 100–200 млн гривень по кожній земельній ділянці), за що забезпечували йому гарантування від міськради права на забудову фактично задарма.

Злочинна група суворо конспірувалася, дотримувалась інформаційної безпеки та навіть вдавалась до контррозвідувальних прийомів, зазначає НАБУ. Слідчі встановили, що нових завербованих членів перевіряли з поліграфом, де питали про належність або співробітництво з правоохоронними органами. У спілкуванні учасники групи використовували засоби захищеного зв’язку, зустрічалися у приміщеннях із посиленими заходами безпеки, використовували спецтехніку для зняття інформації з електронних засобів зв’язку тощо.

Хто входить до групи?

За даними слідства, до неї залучили представників місцевої влади та правоохоронних органів. В обмін на ухвалення відповідних рішень на користь злочинної організації ті отримували хабарі грошима, квартирами у новобудовах тощо.

Новини за темою: У Міноборони відреагували на інформацію ЗМІ про "розкрадання" західної зброї в Україні

Наразі у межах цієї справи до кримінальної відповідальності притягують низку високопосадовців (посади на момент злочину):

  • міського голову Одеси Геннадія Труханова;
  • керівника злочинної групи, який зараз переховується за кордоном;
  • голову постійної комісії з питань комунальної власності Одеської міськради;
  • голову земельної комісії міськради;
  • керівника юридичного департаменту міськради;
  • керівника департаменту комунальної власності міськради;
  • заступник керівника департаменту комунальної власності міськради;
  • представники компанії-забудовника;
  • приватних осіб – учасників злочинної організації.

Окрім того, у справі фігурує ексглава прокуратури Одеської області. Його та інших підозрюють у незаконному заволодінні землею одеської громади, а також в отриманні хабаря від компанії-забудовника у вигляді квартири.

Теги: Одеса
Читайте також:
В Одесі чоловік у військовій формі побив дівчину милицею: В ТЦК розпочали службову перевірку, а в поліції кажуть, що заяви від постраждалої не було. Оновлено В Одесі чоловік у військовій формі побив дівчину милицею: В ТЦК розпочали службову перевірку, а в поліції кажуть, що заяви від постраждалої не було. Оновлено
Зарізав через відмову дати закурити: В Одесі затримали підозрюваного у вбивстві підлітка Зарізав через відмову дати закурити: В Одесі затримали підозрюваного у вбивстві підлітка
В Одесі затримали рецидивіста, який наводив російські ракети на будівлі СБУ та прокуратури, щоб помститися за судимість В Одесі затримали рецидивіста, який наводив російські ракети на будівлі СБУ та прокуратури, щоб помститися за судимість
Український call-центр ошукав 16 громадян Чехії на понад 5,5 млн гривень Український call-центр ошукав 16 громадян Чехії на понад 5,5 млн гривень