USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

НАБУ взялося за розслідування щодо виплат за електроенергію станціям на окупованих територіях, – ЗМІ

Відомо, що у провадженні фігурують п'ять фірм
НАБУ

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Національне антикорупційне бюро України відкрило кримінальну справу стосовно виплат за електроенергію, яку виробили сонячні електростанції, розташовані на окупованих територіях. Про це повідомляє "Суспільне" із посиланням на джерела в правоохоронних органах.

Зазначається, що, за даними цих джерел, у провадженні фігурують п'ять фірм.

"Справа розслідується за ч. 5 ст. 191 ККУ (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем)", – ідеться у повідомленні.

Що відомо про ситуацію?

Зазначається, що 17 серпня Bihus.Info оприлюднив розслідування про те, що ДП "Гарантований покупець" виплатив 320 мільйонів гривень за електроенергію сонячним станціям на тимчасово окупованих територіях.

Видання вказувало, що оплачена електроенергія, ймовірно, не йшла до енергосистеми України, але станції отримували оплату за "зеленим тарифом" до літа 2023 року.

У виданні розповіли, що серед них були ті, що належать близькому оточенню заступника глави Офісу президента Ростислава Шурми.

"Серед них – сонячні станції ТОВ "КД Енерджі 2", ПП "Нацпрод", ТОВ "Відновлювальна Енергія Запоріжжя", ТОВ "Грін Енерджі Токмак" і ТОВ "Грандпауєр ЛЛС", розташовані у Запорізькій області", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що співвласником ТОВ "КД Енерджі 2" і ТОВ "Відновлювальна Енергія Запоріжжя" є брат посадовця ОП Ростислава Шурми Олег Шурма. Станція ПП "Нацпрод" також згадується серед реалізованих проєктів на корпоративному сайті, де зібрані "зелені" проєкти Олега Шурми і партнерів.

"Співвласником ТОВ "Грін Енерджі Токмак" і ТОВ "Грандпауєр ЛЛС" є Руслан Божко, колишній підлеглий Ростислава Шурми, якого вважають близькою до нього людиною. Оплату за "зеленим тарифом" в окупації також отримували низка інших виробників. Наприклад СЕС компаній "Скіфія-Солар-1" і "Скіфія-Солар-2" бізнесмена Василя Хмельницького та партнерів, а також низка інших, менш відомих виробників", – додали автори.

Що каже Шурма?

Як зазначають кореспонденти "Суспільного", 27 вересня Шурма заявив, що енергокомпанії його брата "працюють, так само як і всі енергокомпанії в Україні у рамках загальних правил".

"Тобто ці станції, по яких було прийняте рішення призупинити облік і призупинити інформацію по передачі, призупинені. Що з ними відбувається зараз, я не знаю, але така ситуація стосується близько 70 об'єктів. Ті станції, які розташовані на підконтрольній території України, фактично так само працюють, як всі інші об'єкти", – уточнив він.

Раніше ми писали, що турецька компанія поставить Україні плавучі електростанції.

Зазначалося, що турецька компанія Karpowership підписала Меморандум про наміри з українською національною компанією АТ "Енергетична компанія України" (ЕКУ) на постачання плавучих електростанцій потужністю 500 МВт. 

В компанії зазначили, що плавучі електростанції зможуть забезпечити потреби в електроенергії 1 млн домогосподарств.

Читайте також:
В Україні ввели екстрені відключення світла В Україні ввели екстрені відключення світла
55% українців згодні з підвищенням тарифів на світло задля ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури, – дослідження 55% українців згодні з підвищенням тарифів на світло задля ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури, – дослідження
Ситуація в енергетиці зараз одна з найскладніших: Кабмін виділив на ремонт понад 7 млрд гривень Ситуація в енергетиці зараз одна з найскладніших: Кабмін виділив на ремонт понад 7 млрд гривень
Електроенергія може здорожчати до 4 грн/кВт-год Електроенергія може здорожчати до 4 грн/кВт-год