USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 8 7 3 0 (+1300)
USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

"На парламент чекає велика криза". Ще 17 "слуг народу" висловили бажання скласти мандат, – Арахамія

За словами голови фракції "Слуга народу", піти також хочуть деякі депутати з інших політсил
Давид Арахамія
Джерело: Уніан

Сімнадцять депутатів від "Слуги народу" написали заяви на складання мандата. Про це заявив голова фракції Давид Арахамія в коментарі LB.ua.

За його словами, на парламент чекає велика криза. Він зазначив, що піти також хочуть деякі депутати з інших політичних сил.

"З парламентом узагалі велика криза наближається, тому що в мене тільки у фракції є 17 заяв на складання мандата. Тобто в нас уже 401 людина в парламенті, ще одного ми точно відпустимо за медичними обставинами – буде 400 осіб. 226 (мінімально необхідна кількість для ухвалення рішень, – ред.) із 400 дуже важко збирати, чесно кажучи. В інших фракціях і партіях я теж знаю, що є люди, які хочуть піти", – сказав він.

Новини за темою: Нардеп Єфімов складає мандат

Водночас голова фракції "Слуга народу" зазначив, що в їхній партії вирішили не давати голоси за складання мандатів, крім випадків, коли це необхідно за станом здоров'я.

"А так більше ніяких немає умов, за якими ми будемо голосувати за складання мандатів. Для того, щоб зберегти парламент легітимним", – пояснив він.

Нагадаємо, раніше Арахамія вже заявляв, що багато народних депутатів бажають достроково скласти свої повноваження.

Як відомо, станом на 11 грудня 2023 року кількісний склад Верховної Ради налічує 400 народних депутатів (згідно із законодавством має бути 450). На виборах у 2019 році українці обрали до парламенту 424 нардепи (оскільки 26 місць були зарезервовані за мажоритарними округами, що перебували на тимчасово окупованій території України).

Для того щоб ухвалити рішення під час засідання парламенту, у залі має бути не менш як 2/3 від фактичної кількості народних депутатів (близько 283 нардепи).

Відповідно до чинного регламенту кількість осіб у депутатській групі не може бути меншою, ніж кількість осіб у найменшій фракції, яка сформована на першій сесії чергового скликання Верховної Ради.

Станом на сьогодні найменшою фракцією в українському парламенті є "Голос" – 20 нардепів (під час формування фракції на першій сесії було 22). У депутатських групах "Відновлення України" і "За майбутнє" відповідно 16 і 17 членів. У зв’язку з цим існування групи "Відновлення України" зараз під ризиком.

Читайте також:
Потенційно в Україні можуть мобілізувати 15–20 тисяч засуджених, – Арахамія Потенційно в Україні можуть мобілізувати 15–20 тисяч засуджених, – Арахамія
Журналістів повертають до Верховної Ради, але є обмеження Журналістів повертають до Верховної Ради, але є обмеження
Нардепа від Нардепа від "Слуги народу" Андрія Клочка підозрюють у незаконному збагаченні на 11 млн гривень
Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі