USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

На Філіппінах виявили перший випадок мавпячої віспи

Хворим виявився 33-річний філіппінець, який не подорожував за межі країни
віспа мавп
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

На Філіппінах вперше з початку року виявили випадок вірусу мавпячої віспи. Наразі очікують ще результатів аналізів для визначення штаму, повідомляє Reuters з посиланням на департамент охорони здоров’я країни.

Зазначається, що пацієнтом виявився 33-річний філіппінець, який не подорожував за межі країни.

Новий випадок на Філіппінах є 10-м лабораторно підтвердженим випадком, який виявив департамент охорони здоров’я. Загалом першого пацієнта на це захворювання зареєстрували в липні 2022 року.

"Симптоми почалися понад тиждень тому з лихоманки, за якою через чотири дні з’явилися виразні висипання на обличчі, спині, потилиці, тулубі, в паху, а також на долонях і стопах", – розповідають в Міністерстві охорони здоров’я Філіппін.

Новини за темою: В Африці за тиждень виявили понад тисячу нових хворих на мавпячу віспу

Епідемія мавпячої віспи

Захворювання, викликане вірусом віспи мавп, призводить до грипоподібних симптомів і гнійних уражень. 

Як і при звичайній віспі, висип з'являється на слизових оболонках рота, статевих органах, кон'юнктиві й рогівці. Спочатку елементи висипу з'являються на голові, а потім швидко поширюються на тулуб і кінцівки, охоплюючи також долоні й підошви. Більшість елементів висипу мають розміри 3–15 мм діаметром.

15 серпня Всесвітня організація охорони здоровʼя оголосила глобальну надзвичайну ситуацію у сфері охорони здоровʼя через спалах мавпячої віспи в Африці. Нова форма вірусу викликала глобальне занепокоєння, оскільки він легко поширюється через звичайний тісний контакт.

Згодом випадок нового варіанту захворювання був підтверджений у Швеції та пов’язаний зі зростанням захворюваності в Африці, що було першою ознакою його поширення за межі континенту.

До того ж Європейський центр із профілактики захворювань і боротьби з ними підвищив рівень ризику розповсюдження вірусу віспи мавп з "низького" до "помірного".

Читайте також:
В Африці фіксують новий спалах мавпячої віспи. Найважча ситуація в Конго В Африці фіксують новий спалах мавпячої віспи. Найважча ситуація в Конго
Українські лікарі вперше у світі провели операцію з видалення внутрішньоочної гемангіоми хоріоїдеї великого розміру в дитини Українські лікарі вперше у світі провели операцію з видалення внутрішньоочної гемангіоми хоріоїдеї великого розміру в дитини
У столиці серед учнів зафіксовано спалах гострої кишкової інфекції У столиці серед учнів зафіксовано спалах гострої кишкової інфекції
У Києві через гарячку Західного Нілу госпіталізували 17 людей, троє – померли через ускладнення У Києві через гарячку Західного Нілу госпіталізували 17 людей, троє – померли через ускладнення