USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

ВООЗ оголосила надзвичайну ситуацію через спалах мавпячої віспи

Від початку року лише у Конго зареєстрували 15 600 випадків захворювання на віспу та 537 смертей
віспа мавп
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Всесвітня організація охорони здоров’я назвала спалах мавпячої віспи в Африці глобальною надзвичайною ситуацією. Про це заявив генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебрейєсус, передає The New York Times.

Він наголосив, що зараз важливо зупинити ці спалахи та врятувати людські життя.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, цього разу загроза є більш смертельною, оскільки від початку року лише у Конго зареєстрували 15 600 випадків захворювання на віспу та 537 смертей. 

Наразі спалах поширився на 13 країн Африки, в тому числі на ті, які раніше ніколи не повідомляли про випадки захворювання на віспу.

Що відомо про захворювання?

Інкубаційний період становить 4–20 днів, у середньому 12. Починається захворювання гостро, раптово, з підвищення температури тіла, м'язового і головного болю, можливі нудота, блювання, втрата апетиту, прострація, фарингіт, задишка і кашель з мокротинням або без нього.

Як і при звичайній віспі, висип з'являється на слизових оболонках рота, статевих органах, кон'юнктиві й рогівці. Спочатку елементи висипу з'являються на голові, а потім швидко поширюються на тулуб і кінцівки, охоплюючи також долоні й підошви. Більшість елементів висипу мають розміри 3–15 мм діаметром.

Загальна тривалість захворювання – до двох-трьох тижнів.

Як передається?

Мавпяча віспа може передаватися через тісний контакт. Захворювання викликає грипоподібні симптоми та гнійні ураження на тілі.

А також повітряно-крапельним шляхом від людини до людини.

В природних умовах проживання мавп це відбувається при обробленні тушок мавп, яких використовують потім для готування їжі. 

Лікування

Усіх хворих на мавпячу віспу госпіталізують, їм забезпечують спеціальний режим.

Читайте також:
В Африці фіксують новий спалах мавпячої віспи. Найважча ситуація в Конго В Африці фіксують новий спалах мавпячої віспи. Найважча ситуація в Конго
Українські лікарі вперше у світі провели операцію з видалення внутрішньоочної гемангіоми хоріоїдеї великого розміру в дитини Українські лікарі вперше у світі провели операцію з видалення внутрішньоочної гемангіоми хоріоїдеї великого розміру в дитини
У столиці серед учнів зафіксовано спалах гострої кишкової інфекції У столиці серед учнів зафіксовано спалах гострої кишкової інфекції
У Києві через гарячку Західного Нілу госпіталізували 17 людей, троє – померли через ускладнення У Києві через гарячку Західного Нілу госпіталізували 17 людей, троє – померли через ускладнення