USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Путін перебував у своїй підмосковній резиденції в момент атаки дронів, – ЗМІ

Розповідаємо, що відомо про атаку на столицю Росії
Атака безпілотників на Москву та область
Атака безпілотників на Москву та область
Джерело: відкриті джерела

У столиці Росії зранку 30 травня пролунали вибухи. Там повідомляють про атаку безпілотниками та влучання. Про це пишуть російські ЗМІ з посиланням на міського голову Сергія Собяніна та губернатора Андрія Воробйова.

Безпілотники долетіли до маєтків Путіна та Шойгу

В епіцентрі атаки дронів на Москву та область сьогодні опинилися маєтки путінської еліти. Ймовірно, безпілотники впали неподалік резиденції самого президента РФ Володимира Путіна, а також біля будинку міністра оборони РФ Сергія Шойгу. Такі дані наводить Telegram-канал "Можем объяснить".

Карта Москви з позначками, де, ймовірно, були помічені безпілотники та лунали вибухи
Джерело: відкриті джерела

Зазначається, що один із безпілотників впав у селищі Іллінське – за 3 км від резиденції Путіна в Ново-Огарьово.

Дрони падали і в інших місцях. Наприклад, у селищі Знам'янське, де знаходиться маєток путінського друга Геннадія Тимченка. По сусідству – резиденція прем'єра Михайла Мішустіна. Поруч живуть батько губернатора Підмосков'я, сенатор Юрій Воробйов та міністр оборони Сергій Шойгу.

Повідомляється, що нібито безпілотник прямував і до селища Власиха – там центральний командний пункт Ракетних військ стратегічного призначення РФ.

Путін перебував у момент атаки в резиденції

Російський диктатор Володимир Путін "з дуже великою ймовірністю" перебував у своїй резиденції в Ново-Огарьово, коли невстановлені безпілотники атакували Москву та Підмосков’я. Про це повідомляє портал The Moscow Times із посиланням на джерела у Кремлі.

За даними журналістів, того дня служба безпеки підняла Путіна рано-вранці через повітряну загрозу.

Пізніше прессекретар Дмитро Пєсков підтвердив, що робочий день у диктатора почався "рано". Журналісти також зазначають, що Путін, з'явившись на публіці після нальоту, "виглядав утомленим і говорив невпевнено".

Де ще лунали вибухи?

Так, зранку 30 травня росЗМІ повідомили про вибух у Новій Москві. (Це території Московської області, які приєднали до столиці Росії у 2012 році.) Там у багатоповерхівку врізався безпілотник і вибив вікна у квартирах. Повідомлень про постраждалих немає.

"Надійшла заявка про НП на вулиці Атласова, будинок 11. Пожежно-рятувальні підрозділи, прибувши на місце, виявили за зовнішніми ознаками порушення скління на 25-му поверсі. Після огляду квартири ознак пожежі не було виявлено. Наразі встановлюється причина та обставини події", – заявили в МНС РФ.

Згодом зʼявилися повідомлення про атаку безпілотника ще на один будинок у Москві. Там дрон зруйнував фасад і вікна.

У двох будинках, які нібито постраждали від влучання безпілотників, евакуювали мешканців кількох під'їздів, повідомив Собянін. При цьому уточнив, що люди повернуться до своїх квартир одразу після закінчення роботи спеціальних служб.

Інше росЗМІ стверджує, що ще один, третій безпілотник, виявлено в Москві – на Ленінському проспекті.

Тим часом мешканці Підмосковного Одінцова, Красногорська, Істри та столичного району Кунцеве повідомляють про звуки вибухів.

Губернатор області каже, що ППО намагалося збивати літальні апарати, які атакують російську столицю, але, судячи з відео, не завжди успішно – є "прильоти". Втім, ППО виявилась не надійною навіть й в елітній Рубльовці, що знаходиться за 20 км від Москви, де проживають чиновники та інші багатії. За даними Телеграм-каналу Shot, тільки над Рубльовкою було збито п'ять дронів.

Водночас мер Москви Собянін спочатку заявив, що в результаті атаки поки що ніхто серйозно не постраждав.

"Сьогодні рано-вранці внаслідок атаки БПЛА в декількох будівлях сталися незначні пошкодження. Усі екстрені служби міста перебувають на місцях подій. Вони з'ясовують обставини того, що сталося", – додав він.

Згодом зазначив, що двоє людей звернулися по медичну допомогу після атаки безпілотників на будинки у російській столиці.

За даними Mash, у Москві також глушать сигнали супутникової навігації. На збої в роботі GPS скаржаться таксисти та водії.

Для столичної поліції оголосили план "Тайфун". Він означає залучення особового складу до ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.

Реакція правоохоронців РФ

Слідчий комітет Росії повідомив, що розслідує факти падіння безпілотників на будинки в Москві, через які зафіксували "незначні пошкодження". За даними ЗМІ, три безпілотники врізались у житлові будинки. Постраждали будинки на Профспілковій вулиці, на Ленінському проспекті та на вулиці Атласова. Внаслідок влучання зруйновані фасади будинків. На Ленінському проспекті БПЛА з вибуховими пристроями влетів у квартиру на 14-му поверсі, але не вибухнув.

Дані про кількість дронів різняться. Міноборони офіційно підтвердило участь в атаці восьми дронів. У медіа називалися цифри від 25 до 32 БПЛА.

Читайте також:
Обмін полоненими Обмін полоненими "всіх на всіх" можна провести до завершення війни, - Зеленський
"Обмежено придатних" більше не буде: Що робити, якшо ви маєте такий статус
Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги
Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно? Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно?