USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Мобілізувати за датою народження: Гетманцев пропонує використовувати досвід США

Він вважає, що такий підхід був би справедливим
Мобілізація

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Голова фінансового комітету Верховної Ради України Данило Гетманцев вважає, що відбір призовників в Україні має бути схожим, як у США: коли чоловіків викликають служити рандомно – за датами їхнього народження, попри рід занять чи пільги. Про це він сказав журналістам.

Гетманцев вважає, що такий підхід був би справедливим.

"Я б скористався прикладом Сполучених Штатів Америки, коли призов здійснюється за певними датами народження, які визначалися випадково – в "лотерею"... І призивалися ті люди, які були народжені у ту дату. Безвідносно до роду професії чи занять. Тоді це буде справедливим", – сказав він.

Очільник фінансового комітету Верховної Ради наголосив, що тоді система 100% броні за професією не буде застосовуватися, зокрема для айтівців і це забезпечить справедливий розподіл мобілізаційного навантаження серед усіх чоловіків незалежно від їхньої професії чи інших обставин.

Що відомо про "лотерейну систему" США?

У XX столітті вони вирішували, хто буде мобілізований через лотерею. Публічно витягувались номери дня та місяця народження. Всі, хто народився в той день певного віку, мобілізовувались. 

Водночас багаті могли відкупитися від призову, сплативши 300 доларів. На той час це була велика сума.

Раніше

Кабінет міністрів змінив порядок бронювання військовозобов'язаних працівників критично важливих підприємств паливно-енергетичного комплексу (ПЕК) та інформаційно-технологічної (ІТ) галузей. Вони отримали бронювання без будь-яких обмежень.

Кого ще визнали критично важливими для економіки

За даними "Інтерфакс-Україна", станом на лютий 2024 року в Україні було 143 підприємства, установи та організації у сфері культури та інформаційної політики, які є критично важливими для функціонування економіки й забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Нещодавно стало відомо, що Міністерство культури та інформаційної політики України внесло державне підприємство "Дирекція пересувних циркових колективів" до переліку критично важливих для функціонування економіки. 

Крім того, критично важливими визнали телеканали, які беруть участь у телемарафоні "Єдині новини".

Закон про мобілізацію

18 травня в Україні запрацював новий закон про мобілізацію

Тепер усі чоловіки віком від 18 до 60 років протягом 60 календарних днів зобов’язані оновити дані стосовно свого місця перебування. А вручення повістки буде вважатися здійсненим тоді, коли Територіальний центр комплектування надішле документ на останню відому адресу, за якою зареєстрована особа.

На облік будуть братися громадяни із 17 років. Виняток – особи, які відбувають покарання. 

Читайте також:
Окупанти атакують Україну дронами з пінопласту та фанери Окупанти атакують Україну дронами з пінопласту та фанери
У Парижі стартувала Олімпіада. Церемонію вперше провели на воді. Заворожуючі фото У Парижі стартувала Олімпіада. Церемонію вперше провели на воді. Заворожуючі фото
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
Завдали майже 12 млн грн збитків державному енерговиробнику: Підозри отримали троє експосадовців Завдали майже 12 млн грн збитків державному енерговиробнику: Підозри отримали троє експосадовців