USD
НБУ
39.60
Готівка
40.15
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 8 5 8 0 (+750)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.15
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

У Чехії схвалили закон про реєстр українських автомобілів

Реєструвати українські транспортні засоби у Чехії почнуть із жовтня 2023 року
авто
Джерело: відкриті джерела

Депутати нижньої палати парламенту Чехії проголосували за урядову поправку про реєстр українських автомобілів, які належать біженцям. Про це пише proukrainu.blesk.cz.

Законопроект ще передадуть на розгляд сенаторам.

Реєструвати українські транспортні засоби у Чехії почнуть із жовтня 2023 року почнуть. Це можна буде зробити до кінця року. Українці, які отримають у Чехії тимчасовий захист або візу з метою толерантності, на реєстрацію автомобіля матимуть 7 днів. Такий реєстр не буде об’єднаним із офіційним реєстром України.

Вже із січня 2024 року українські водії не зможуть їздити без реєстрації автомобіля в цій країні.

Нововведення полегшить владі видачу штрафів

"Ми вводимо це головним чином для того, щоб можна було відстежити відповідальність порушників. Зіставити автомобіль з конкретною людиною, що зараз часто буває складно", – сказав міністр транспорту Мартін Купка.

Зазначається, що мерії та муніципалітети не можуть надсилати штрафи водіям, якщо особу порушника не встановлено. У деяких випадках влада Чехії може переглядати реєстри транспортних засобів країн ЄС, але у випадку з Україною це не допоможе.

"Ми хочемо, щоб закон був простим. У реєстрі має бути зв'язок між автомобілем та особою з правом тимчасового захисту. Там будуть не всі технічні дані про транспортний засіб, а лише необхідні параметри", – додав міністр.

Наразі транспортні засоби з України не повинні проходити технічний огляд у Чехії, оскільки вважаються автомобілями у міжнародному сполученні. Однак застрахувати їх також неможливо.

"Якщо незастрахований автомобіль завдасть збитків у Чехії, ми відшкодуємо збитки постраждалій стороні і не вимагатимемо компенсації від українських автомобілістів. Ця допомога діє протягом шести місяців після виїзду з території України", – розповів Володимир Крейзар із Чеського офісу страховиків.

Мінтранс Чехії повідомляє що у країні налічується близько 38 тисяч автомобілів з українськими номерами.

Читайте також:
Серед біженців з України Румунія виявила шпигунів РФ Серед біженців з України Румунія виявила шпигунів РФ
З липня цього року Польща скасовує виплати за розміщення українців З липня цього року Польща скасовує виплати за розміщення українців
Україна й Чехія відновлюватимуть довкілля в українських громадах після війни. Для цього створили спеціальний проєкт Україна й Чехія відновлюватимуть довкілля в українських громадах після війни. Для цього створили спеціальний проєкт
Чехія закуповує боєприпаси для України у союзників РФ, – WSJ Чехія закуповує боєприпаси для України у союзників РФ, – WSJ