USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Міноборони та Мін'юст підтримують законопроєкт про реєстровані партнерства. Що це означає

Далі – рішення за Верховною Радою
військові ЛГБТ
Джерело: відкриті джерела

Міністерство оборони та Міністерство юстиції України виступають за ухвалення законопроєкту №9103 "Про інститут реєстрованих партнерств", який подали на розгляд до Верховної Ради України ще в березні. Про це повідомила народна депутатка Інна Совсун.

За її словами, підтримка двох міністерств надійшла після її запитів у ці установи.

"Міноборони України змінило позицію та підтримало законопроєкт. Мін'юст мав розробити альтернативний законопроєкт про партнерства, але також змінив позицію і готовий підтримати документ №9103. Міністерство юстиції оцінює законодавчу ініціативу як перший прогресивний крок до конструктивного діалогу із суспільством", – каже нардепка.

Тож у відомстві підготують правки в законопроєкт до другого читання у Верховній Раді. У відповіді на запит Інни Совсун в міністерстві зазначили: якщо ухвалити законопроєкт №9103, Україна виконає свої зобов'язання по статті 8 Конвенції про права людини і зникнуть підстави подавати позови до Європейського суду з прав людини проти України через дискримінацію.

Далі – рішення за Радою.

У чому суть законопроєкту?

У цій петиції на підтримку законопроєкту №9103 "Про інститут реєстрованих партнерств" йдеться, що пари, які не хочуть або не можуть оформити шлюб, не мають змоги отримати такі ж права, що й одружені.

Зокрема, це стосується одностатевих пар, серед яких пари ЛГБТ+військових. Дехто з військових ЛГБТ не дожили до моменту, коли зможуть оформити свої стосунки, додається у петиції.

Автор документа також зазначає, що одностатеві партнери не можуть ухвалити рішення щодо лікування свого партнера чи партнерки, якщо він чи вона були поранені. І не можуть ухвалити такі рішення самостійно.

Або в гіршому випадку, якщо хтось із партнерів загинув, не можуть розпоряджатися тілом, одержати спадок за пільговими умовами чи соціальний захист з боку держави, як це передбачено для сімей військових або постраждалих від війни.

Скільки військових в Україні можуть бути представниками ЛГБТ-спільноти?

За даними різних досліджень, від 2% до 7% серед загальної кількості військових можуть бути представниками ЛГБТ-спільноти. Про це з посиланням на статистику LGBT Military 3 липня повідомили у The Telegraph.

Зокрема, журналісти поспілкувалися з 27-річним воїном Борисом, що приєднався до армії після повномасштабного вторгнення РФ на територію України. Борис розповів, що познайомився зі своїм хлопцем Валентином у Tinder.

Валентин переконаний, що кількість відкритих представників ЛГБТ-спільноти у війську та сприйняття гомофобії як "традиційної цінності" РФ наближають українців до прийняття одностатевих стосунків у суспільстві.

"Проєкт закону про цивільні союзи, який би легалізував одностатеві партнерства, був поданий до українського парламенту, але війна знову висунула питання на перший план", – писали в медіа.

Новини за темою: Перша серед країн Балтії: Естонія узаконила одностатеві шлюби

Нагадаємо, Європейський суд з прав людини виніс рішення у справі "Маймулахін і Марків проти України", в якому постановив, що відсутність юридичного визнання та захисту одностатевих пар порушує Європейську конвенцію з прав людини

Читайте також:
В Іраку криміналізували одностатеві стосунки: Тепер за це загрожуватиме до 15 років позбавлення волі В Іраку криміналізували одностатеві стосунки: Тепер за це загрожуватиме до 15 років позбавлення волі
Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про "клуб білого бізнесу"
В Україні розробляють законопроєкт про регулювання дезінформації та пропаганди у медіа й соцмережах, – ЗМІ В Україні розробляють законопроєкт про регулювання дезінформації та пропаганди у медіа й соцмережах, – ЗМІ
Заборону TikTok у США підтримали конгресмени Палати представників Заборону TikTok у США підтримали конгресмени Палати представників