USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
46.00
Втрати росіян: 6 5 7 9 4 0 (+1230)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
46.00

Заборонити російську мову на перервах у школі: Нардепка ініціювала законопроєкт

Наразі тільки 41% учнів спілкуються між собою винятково українською мовою під час уроків та перерв
учні в школі

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

У Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт, який може зобов'язати учнів та вчителів говорити українською мовою на всій території школи не тільки під час занять. Ініціаторкою відповідного документа є народна депутатка та освітянка Наталія Піпа.

Вона нагадала, що з 2021 року всі школи зобовязані надавати освітні послуги українською мовою. Однак після уроків діти, а подекуди й вчителі переходять на російську.

"Щоб це змінити, реєструю законопроєкт, який зобов'язує говорити українською на перерві, шкільному подвір'ї, стадіоні та всій території школи", – зазначила Піпа.

Також політикиня назвала кілька причин, чому ці зміни потрібні. Серед головних – тиск на українськомовних дітей, конфлікти через мову й булінг. До того ж проблемою є те, що дітям, які не говорять українською, важче навчатися.

Мовляв, з молодших класів учні мають труднощі із навчанням у школі, відстають у читанні, гірше засвоюють матеріал. А пізніше – гірші результати на контрольних, ЗНО/НМТ та невдалі можливості для вступу й роботи в майбутньому.

"Звісно, є проблема, що в деяких сімʼях батьки з дітьми говорять російською. Таких батьків закликаю спілкуватися із ними українською", – наголосила нардепка.

Піпа навела приклад результатів моніторингу 2023–2024 років, де тільки 41% учнів спілкуються між собою винятково українською мовою під час уроків та перерв.

Що передбачає законопроєкт?

Так, ініційований законопроєкт, пояснила депутатка, вводить до Закону "Про освіту" поняття "українськомовного середовища" та зобовʼязує засновників, керівників, працівників закладів освіти створювати та підтримувати українськомовне середовище.

Разом з тим передбачає, що вчителі не зможуть переходити на російську на перервах, у їдальні, у приватному спілкуванні на території школи. Натомість педагоги та директори зможуть проводити просвітницькі заходи, закликати учнів спілкуватися українською і робити зауваження, коли чують російську з-поміж них.

Крім того, законопроєкт пропонує батькам школярів приєднуватися до створення й підтримання українськомовного середовища в закладі освіти.

"Дуже важливо, щоб використання української мови не закінчувалося 45 хвилинами уроку. Маємо позбутися цього умовного правила в головах освітян, учнів та батьків: "Пролунав дзвінок – можна будь-якою мовою" (і ми розуміємо, що ця будь-яка – чомусь російська)", – зауважила Піпа.

Тим часом Кабмін та центральні органи виконавчої влади будуть зобов’язані розробити ефективну систему вимірювання мовленнєвих компетенцій дітей.

Наразі законопроєкт зареєстрували, а більше подробиць обіцяють оголосити згодом.

Новини за темою: Спілкування українською: За два роки волонтери організували сотні мовних курсів

Слід нагадати, що ще в березні уряд схвалив розроблену Міністерством культури та інформаційної політики Державну цільову національно-культурну програму забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на період до 2030 року.

Документом зафіксовано, що українська мова – це мова надання публічних послуг.

Читайте також:
В Україні запровадили безоплатне харчування для учнів початкових класів В Україні запровадили безоплатне харчування для учнів початкових класів
У соцмережах шириться небезпечний флешмоб: Омбудсман звернувся до батьків У соцмережах шириться небезпечний флешмоб: Омбудсман звернувся до батьків
Без гендерного поділу: Учні та учениці старших класів вчитимуться разом на уроках Без гендерного поділу: Учні та учениці старших класів вчитимуться разом на уроках "Захист України"
Школи у 10 областях отримають до 300 тисяч гривень від ЮНІСЕФ Школи у 10 областях отримають до 300 тисяч гривень від ЮНІСЕФ