USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

ЄСПЛ визнав порушення Україною прав одностатевих пар

Суд встановив, зокрема, що до заявників ставилися інакше, ніж до різностатевих пар, через відсутність будь-якого юридичного визнання та захисту для них
ЛГБТ
Джерело: відкриті джерела

Європейський суд з прав людини виніс рішення у справі "Маймулахін і Марків проти України", в якому постановив, що відсутність юридичного визнання та захисту одностатевих пар порушує Європейську конвенцію з прав людини. Про це йдеться в рішенні суду.

З 2010 року заявники Андрій Маймулахін та Андрій Марків проживають сім’єю як партнери. У 2014 році вони звернулися до ЄСПЛ через неможливість легалізувати свої стосунки в Україні. 

Європейський суд з прав людини одноголосно постановив, що мало місце порушення статті 14 (заборона дискримінації) Європейської конвенції з прав людини у поєднанні зі статтею 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя).

Справа стосувалася правового визнання та захисту одностатевих пар в Україні.

Суд встановив, зокрема, що до заявників ставилися інакше, ніж до різностатевих пар, через відсутність будь-якого юридичного визнання та захисту для них і що їхня сексуальна орієнтація була єдиною підставою для різниці у ставленні до них.

ЄСПЛ вважає, що держава не надала жодних обґрунтувань для різного ставлення до них. Зокрема, широко сформульована мета захисту традиційної сім'ї сама по собі не може бути прийнята як вагома підстава, що виправдовує відмову в будь-якому правовому визнанні та захисті одностатевих пар, стверджують у суді.

Суд постановив, що Україна має виплатити кожному із заявників 32 євро відшкодування матеріальної шкоди, 5000 євро кожному з них відшкодування моральної шкоди та 4000 євро солідарно відшкодування судових витрат та витрат.

Петиція про партнерства для одностатевих пар

Президент України Володимир Зеленський звернувся до уряду з пропозицією опрацювати питання щодо запровадження інституту зареєстрованого цивільного партнерства. Про це йдеться в петиції на підтримку законопроєкту №9103.

"Розглядаючи влітку минулого року петицію з приводу одностатевих шлюбів, я акцентував увагу на тому, що за Конституцією України шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіка (стаття 51)", – зазначив Зеленський.

При цьому наголосив, що в умовах воєнного або надзвичайного стану Конституція не може бути змінена.

"Тому я звернувся до Кабінету міністрів із пропозицією опрацювати питання щодо запровадження інституту зареєстрованого цивільного партнерства", – зазначає президент.

Міністерство юстиції, як розповів Володимир Зеленський, сьогодні працює над комплексним законодавчим запровадженням інституту цивільного партнерства. Також він звернувся до Верховної Ради з проханням "розглянути порушене в електронній петиції питання".

Як відомо, законопроєкт №9103 наразі перебуває на розгляді комітету Верховної Ради з питань правової політики, і до низки його положень висловлено зауваження та пропозиції від профільних комітетів та уповноважених органів державної влади.

"Я звернувся до голови Верховної Ради України з проханням розглянути порушене в електронній петиції питання. З аналогічним листом я звернувся до прем'єр-міністра України", – додав Зеленський.

Нагадаємо, одностатеві шлюби між українцями, які уклали за кордоном, хочуть прирівняти до цивільного партнерства в Україні. Більш детально про це читайте тут.

 
Читайте також:
Повернення українських чоловіків додому: Які країни погодились. Оновлено Повернення українських чоловіків додому: Які країни погодились. Оновлено
64% українців вважають демократію найкращою системою правління, – опитування 64% українців вважають демократію найкращою системою правління, – опитування
Слідом за Польщею у Литві допустили, що допоможуть  Україні повернути чоловіків призовного віку Слідом за Польщею у Литві допустили, що допоможуть Україні повернути чоловіків призовного віку
США мають можливість забезпечити підтримку України впродовж 2024 року, – Салліван США мають можливість забезпечити підтримку України впродовж 2024 року, – Салліван