USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Одностатеві шлюби в Україні: Петиція набрала необхідну кількість голосів

Одностатеві шлюби між українцями, які уклали за кордоном, хочуть прирівняти до цивільного партнерства в Україні
ЛГТБ
Джерело: відкриті джерела

До Верховної Ради подано законопроєкт про цивільні партнерства. Про це повідомила авторка документа, нардепка від "Голосу" Інна Совсун.

Якщо законопроєкт буде прийнято, то закріпити на юридичному рівні свої стосунки зможуть військові та цивільні одностатеві. Також дія законопроєкту у разі прийняття поширюватиметься і на різностатеві пари.

"Законопроєкт допоможе одностатевим парам визначити взаємні права та обов'язки, питання володіння майном, спадку, соціального захисту, прав у разі смерті чи зникнення партнера/партнерки", – повідомила народна депутатка.

Совсун зазначила, що працювала над проєктом закону дев'ять місяців. Наразі ж депутати мають підписати проєкт протягом п'яти днів, аби його почали розглядати.

Петиція про одностатеві партнерства 

На сайті Офісу президента зареєстрували петицію за реєстровані партнерства для одностатевих і різностатевих пар. Вона вже набрала необхідні 25 000 голосів. Тепер її має розглянути глава держави.

У петиції понад 40 людей та організацій звернулися до глави держави й закликали публічно підтримати запровадження одностатевих партнерств в Україні та всіляко сприяти ухваленню законопроєкту №9103.

Що пропонує Мін’юст?

Міністерство юстиції у 2023 році планує подати до Верховної Ради законопроєкт про реєстровані цивільні партнерства. Але він стосуватиметься лише одностатевих пар. Про це заявила заступниця міністра юстиції з європейської інтеграції Валерія Коломієць, передає "Українська правда".

"Ми розуміємо важливість та актуальність цього питання з огляду на велику кількість представників та представниць ЛГБТК+ спільноти, які сьогодні боронять нашу країну в лавах Збройних сил України. Адже і держава своєю чергою також має попіклуватися про них та їхні родини, чи не так?" – уточнила Коломієць.

Заступниця міністр наголосила, що йдеться лише про запровадження інституту реєстрованого цивільного партнерства, а не одностатевих шлюбів. За словами посадовиці, у своєму законопроєкті Мін'юст планує передбачити перелік прав партнерів: "Фактично все те ж саме, що і в різностатевих пар, з урахуванням певних винятків та нюансів".

Крім того, документ визначить питання, які регулюватиме партнерський договір. Водночас одностатеві шлюби між українцями, які уклали за кордоном, хочуть прирівняти до цивільного партнерства в Україні. А ще законопроєкт дозволить українцям, які перебувають в інших країнах, укладати партнерські стосунки в дипломатичних і консульських установах України.

Читайте також:
Україна ратифікувала Угоду про цифрову торгівлю з Великою Британією Україна ратифікувала Угоду про цифрову торгівлю з Великою Британією
Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про "клуб білого бізнесу"
Верховна Рада збільшила чисельність ДПСУ на 15 тисяч військовослужбовців  Верховна Рада збільшила чисельність ДПСУ на 15 тисяч військовослужбовців
Парламент підтримав спрощення торгівлі вживаними авто Парламент підтримав спрощення торгівлі вживаними авто