USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Гринкевич-молодший вперше прокоментував скандал з розкраданням грошей для ЗСУ

У грудні Гринкевича затримали на хабарі, який він пропонував, щоб "вирішити" проблему з провадженням за фактом розкрадання понад мільярд гривень, виділених на ЗСУ
Міноборони

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

У Міністерстві оборони заявили, що розривають усі договори з компаніями, пов'язаними з бізнесменом Ігорем Гринкевичем і його сім'єю. Про це заявив заступник міністра оборони України Віталій Половенко під час пресконференції.

"Позиція така, що після публікації в ЗМІ Міністерством оборони було одразу ухвалено рішення про розірвання договорів, які було укладено", – відповів він на запитання про позицію Міноборони щодо скандалу навколо Гринкевичів.

У Міноборони залишився один контракт з компаніями Гринкевича

Заступник міністра оборони України Віталій Половенко заявив, що 9 січня відбулася нарада оборонного відомства щодо розірвання контрактів з фірмами, афілійованими з родиною Гринкевичів. Про це він написав у Facebook.

За його словами, у Міноборони наразі залишився тільки один контракт з такою компанією.

Як пояснив заступник Рустема Умєрова, йдеться про контракт на постачання харчування нашим військовим у Миколаївській та Херсонській областях. Він діє з 1 січня по 1 квітня.

"Це була остання угода, яку уклав департамент ресурсного забезпечення, який зараз розформовують. Угода укладена за результатами тендеру, проведеного на "Прозоро", до того як нам стало відомо про арешти і затримання", – йдеться в повідомленні.

Він назвав харчове забезпечення українських захисників важливим пріоритетом. За його словами, якщо зʼявляться хоч якісь підстави розірвати цей останній контракт достроково, то Міноборони зробить це негайно.

Заступник міністра оборони сказав про розпочаті ретельні службові перевірки. При цьому уточнив, що є три групи інспекторів, які перевіряють тендер, контракт та якість послуг відповідно. Крім цього, вони перевірятимуть всі аспекті співпраці протягом всього терміну дії угоди.

Львівська ОВА розірвала меморандум і тендерні угоди з компаніями Гринкевича

Львівська обласна рада розірвала меморандум з фондом "Благодійний фонд HOPE.UA", представником якого є скандальний бізнесмен Ігор Гринкевич, якого підозрюють у розкрадені грошей призначених для ЗСУ. Про це повідомив в.о. голови Львівської обласної ради Юрій Холод у Facebook.

"Тристоронній меморандум між Львівською обласною державною адміністрацією, благодійним фондом HOPE.UA, представником якого є Ігор Гринкевич, та Львівською облрадою ми підписали на початку листопада. HOPE.UA зобовʼязувався відреставрувати одне з приміщень КЗ ЛОР "Журавненський будинок підтриманого проживання психоневрологічного типу". У ньому шляхом реорганізації мав бути створений обласний центр соціальної реабілітації дітей, де фахову допомогу мали б отримувати діти з посттравматичним стресовим розладом або з травмою війни", – написав він.

При цьому додав, що реставраційно-ремонтні роботи на 70% мав профінансувати "HOPE.UA", який сподівався залучити для цього грант у розмірі 4 млн доларів від донора з Нідерландів.

Син Гринкевича прокоментував

Син львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича Роман опублікував пост в Instagram, в якому заявив, що його родина начебто займалася своєю діяльністю доброчесно і закон не порушувала. Крім того, чоловік зауважив, що скандал навколо його сім'ї "замовили". І вони нібито знають імена тих, хто в цьому зацікавлений.

"Ми переконані, що правоохоронні органи на всіх рівнях і безпосередньо МО розберуться у всьому, користуючись офіційними даними", – йдеться у дописі.

Також син львівського бізнесмена наголосив, що його родина "точно" виправдовуватися не буде, бо начебто "нема у чому", і додав, що тікати за кордон вони теж не планують.

Справа Гринкевича

Як відомо, наприкінці грудня співробітники Державного бюро розслідувань затримали львівського бізнесмена, одного з найбільших постачальників Міністерства оборони, який пропонував 500 тисяч доларів одному з керівників Головного слідчого управління ДБР.

Хабар пропонували за сприяння в поверненні майна, вилученого у підконтрольних йому компаній під час розслідування кримінального провадження.

Саме провадження стосувалося оборудок із закупівлями одягу та білизни для ЗСУ. Компанії львівського бізнесмена виграли 23 тендери на постачання Міноборони одягу на понад 1,5 млрд гривень. Однак умови контрактів не виконали. Оскільки компанії Гринкевича не могли відшивати одяг, вони просто перекуповували товари в Туреччині.

Це призвело до збитків бюджету, за попередніми оцінками, на 1,2 млрд гривень і відповідно зриву поставок.

Новини за темою: Міноборони запобігло неефективному витрачанню 11,7 мільйона гривень на закупівлі навушників

Інші скандали навколо родини

Нещодавно популярний український блогер Ігор Лаченков (більш відомий як Лачен) заявив, що це не перша нажива бізнесмена на військових.

Раніше, за словами блогера, компанії сім'ї були помічені в історіях зі скандальними будівництвами, зокрема: незавершене будівництво в одній із частин Житомирської області та роботи на полігоні "Широкий лан" у Миколаївській області.

Йдеться про компанії "ТРЕЙД ЛАЙНС РІТЕЙЛ", ТОВ "Будівельний Альянс МОНТАЖПРОЕКТ" і ТОВ "СІТІГРАД".

Засновником і директором ТОВ "Будівельний Альянс МОНТАЖПРОЕКТ" є син бізнесмена Роман Гринкевич. Нещодавно, як з'ясували ЗМІ, він придбав в елітному селищі Козин під Києвом будинок площею 289 кв. м за 25 млн гривень (за ринкової вартості в 50,5 млн гривень).

Крім будинку того ж дня Роман придбав чотири земельні ділянки в тому ж Козині.

Також раніше журналіст "Української правди" Михайло Ткач з'ясував, що Гринкевич-молодший засвітився на новенькій BMW за 150 тис. доларів в одному з елітних клубів Києва.

Не перші махінації в закупівлях

Як відомо, у жовтні торік НАБУ і САП заочно повідомили про підозру у справі про розкрадання в оборонці синові колишнього першого заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського – Ігорю та ексгендиректору "Укрспецекспорту" Павлу Букіну.

Тоді ж слідство встановило, що екскерівник "Укрспецекспорту" Букін уклав із компанією, підконтрольною Гладковському, договір про придбання бортового радіоелектронного обладнання приблизно за 450 тисяч доларів. Ціна виявилася завищеною майже в сім разів.

Пізніше ВАКС заочно заарештував сина Гладковського.

Читайте також:
ЗСУ збили над Донеччиною російський Су-25 ЗСУ збили над Донеччиною російський Су-25
Відвідуваність застосунку Відвідуваність застосунку "Резерв+" в 50 разів більша, ніж ЦНАПІВ, - Міноборони
Міноборони запускає електронну чергу до ТЦК Міноборони запускає електронну чергу до ТЦК
Додаток для військовозобов'язаних Додаток для військовозобов'язаних "Резерв+" з'явився в маркетплейсах і одразу зіткнувся з проблемами